Laseri u službi ljepote


Laseri se oduvijek smatraju najsofisticiranijim tehnologijama i kao takve koriste se kao izbor u rješavanju brojnih kožnih stanja. Dugo vremena koriste se u medicinske svrhe, a sve više u estetske svrhe. Mogu poboljšati brojna kožna stanja poput ožiljaka, pora, bora, teksture kože, gljivica, ali i ukloniti neželjene dlačice, pigmentacije, tetovaže, kapilare, dobroćudne promjene poput bradavica i dr. Idealno vrijeme za laserske tretmane je jesen i zima kada sunce nije toliko izraženo te je mogućnost za stvaranje nuspojava kao hiperpigmentacija znatno manja.

U nastavku donosimo vodič kroz neke od najpoželjnijih laserskih tretmana koje nudimo u Skin Clinic centru.


Laseri u prevenciji starenja
Pod ovim tipovima lasera podrazumijevamo lasere koji doprinose boljoj teksturi kože, brišu znakove starenja poput bora, suhoće i neujednačenog tena kože. Svakako najbolji izbor za potpunu obnovu kože odnosno resurfacing je CO2 frakcijski laser. Laser ablativno djeluje na uklanjanje povšinskih i srednjih slojeva kože uklanjanjući male stupiće kože čime se znatno poboljšava tekstura i smanjuju se površinske nepravilnosti. Zagrijavanjem dubljih slojeva dermisa potiče se stvaranje kolagena te učvršćivanje kože. Genesis laser neinvazivan je i ugodan postupak koji koristi Nd-YAG laser 1064 nm koji nježno zagrijava
kožu. Pomaže u zaglađivanju kože, smanjivanju izgleda finih linija i poboljšanju teksture kože.


Trajno uklanjanje dlačica
Koža bez dlačica gotovo je san svake žene. Saveznik u borbi protiv dlačica laseri su definitivno trajno rješenje za razliku od metoda poput britvice, krema, voska koji predstavljaju kratkoročna rješenja. Laseri koje koristimo u Skin Clinic centru su čak tri tipa lasera,diodni laser, Nd yag laser te kombinacija 3 različita tipa lasera: 3D Ice-koji inkorporira diodni, aleksandrit i Nd yag laser koji učinkovito djeluje na sve tipove kože i na sve tipove dlačica.


Uklanjenje neželjenih kapilara
Kapilare nastaju uslijed širenja lumena kapilara visoko pod kožom, u dermisu, a pojavljuju se u bilo kojoj dobi i kod oba spola. Laserska svjetlosna energija koncentrira se na ciljanu žilu. Energija se zatim prenosi iz lasera u venu i apsorbiraju je vene, uzrokujući zgrušavanje krvi i uništavanje kapilare/vene. Diodni laser 980 nm lako uklanja srednje, velike i manje površinske kapilare dok Nd Yag laser koji kombinira dvije valne duljine 1064nm i 532 nm uklanja sve kapilare i vene do 3mm bez obzira na veličinu,boju i dubinu te je siguran i u tamnih fototipova kože. Genesis laser koristi se kao ugodan tretman kod kuperozne kože i
rozaceje pri čemu svjetlo lasera nježno sužava i uništava površinske kapilare.


Tetovaže ne moraju biti vječne
Uklanjanje tetovaža laserom metoda je izbora za trajno uklanjanje neželjenih. Q-switched, Nd:YAG laser koristi se za uklanjanje crnih, sivih i plavih tetovaža .Q-switch način rada se odnosi na tehniku kojom laser stvara zraku visokog intenziteta u vrlo kratkim impulsima što omogućava jako brz tretman. Za postizanje povoljnih rezultata može biti potrebno više tretmana (5 do 10 ) u razmaku od najmanje 4 tjedana.


Koža bez akni i ožiljaka
Carbon laser peel, poznat kao Hollywood laser peel, bezbolan je tretman kojim se postiže porculanski ten, čisti i sužava pore, smanjuju se upalne akne, poboljšava se tekstura kože te ujednačuje ten. Tretman laserom se izvodi preko crne karbon maske. Mikročestice ugljena prodiru duboko u pore i privlači ih energija lasera.Interakcija čestica ugljena i lasera po principu ‘mikroeksplozije’, osim što čisti pore, ima piling efekt na površini kože te zagrijava gornji sloj dermisa što potiče proizvodnju kolagena i hijaluronske kiseline. CO2 frakcijski laser zlatni je standard za ublažavanje ožiljaka od akni čime se postižu trajni rezultati.


Zbogom pigmentnim promjenama
Hiperpigmentacije predstavljaju neželjeni trag na koži bilo da su nastale utjecajem hormona, sunca , genetski i dr. Q- switch Nd Yag laser 532 i 1064 nm predstavlja sofisticiranu metodu za uklanjanje različitih tipova pigmentacija (melazme, mrlje od sunca, madeže) jer radi kombinacije dviju valnih duljina omogućava djelovanje na pigment u različitim slojevima kože.


Uklanjanje gljivica na noktima
Gljivična infekcija nokta najčešća je bolest noktiju i čini oko polovice svih abnormalnosti noktiju. Češće se pojavljuje na noktima stopala, od čega najčešće na palčanom noktu. Znakovi i simptomi gljivica na noktima su zadebljanje i žućkasta obojenost, mrvljenje, lomljenje, gubitak sjaja, neugodan miris iz ležišta nokta. Lasersko uklanjanje gljivica Nd Yagn laserom djeluje na način da niska gustoća energije određene valne duljine toplinski postiže zagrijavanje tkiva nokta. Kada tkivo više ne podnosi zagrijavanje, proteini u noktu se zgrušaju. Sljedeće se postiže da voda unutar nokta naglo ispari. Time se postiže fragmentacija i uništavanje gljivica.


Uklanjanje dobroćudnih promjena
Dobroćudne promjene poput bradavica, kalusa, siringoma, keratoza i fima često se nalaze na izloženim dijelovima tijela i stvaraju nelagodu kod pacijenata. Uspješno ih se može ukloniti CO2 frakcijskim laserom gdje se postiže ablacija, isparavanje promjena i koagulacija pripadajućih žila u promjenama.