Trajno uklanjanje dlaka

San svake žene je imati glatke noge i ruke i trajno se rješiti neželjenih dlačica na svim dijelovima tijela. Uz lasersku tehnologiju i njeno napredovanje danas je to itekako moguće. Klijenti koji su se uvjerili u to često kažu kako im je život puno jednostavniji jer se ne moraju brinuti oko čestih odlazaka na depilaciju. Mogu izložiti tijelo i lice pogledima bilo kada i potpuno bezbrižno uživati u glatkoći kože, bez iritacija i uraslih dlačica koje znaju zaostati nakon depilacije voskom.

Zaista, jednom kada se riješite upornih dlačica shvatite da ste sebi dugoročno napravili veliku uslugu. Diodni laser je najnovija tehnologija bezbolnog i sigurnog uklanjanja dlaka pogodnog za sve tipove kože. Koristi optimalnu valnu duljinu za uklanjanje dlačica od 808 nm te duboko prodire u dermis gdje se nalazi folikul dlake.

U postupku tretiranja, serija fotona pretvara se u toplinsku energiju koristeći princip selektivne apsorpcije. Naime, kromofora dlake (melanin) prepoznaje valnu duljinu lasera te je apsorbira  direktno u folikul. Svjetlosna energija se pretvara u toplinsku i koagulira folikul što sprečava ponovni rast dlake. Diodnim laserom se mogu ukloniti dlake na bilo kojem dijelu tijela, a tretmani se mogu raditi u toku cijele godine. Za razliku od ipl sistema tretman diodnim laserom  je brži, sigurniji, uspješniji i bezbolniji.

Tretman

Ovisno o području, dlake se ne smiju depilirati voskom ni čupati pincetom 15-30 dana prije tretmana. Brijati se mogu po želji. Zabranjeno je intenzivno sunčanje i solarij tjedan dana prije tretmana . Preporuča se obrijati područje dan prije dogovorenog termina. Koristimo dva tipa lasera, diodni (808 nm) i Nd-Yag laser (1064 nm) . Kod primjene diodnog lasera na područje koje želimo tretirati nanese se ultrazvučni gel. Diodnim laserom prelazimo nekoliko puta preko istog područja dok kod Nd-Yag lasera prelazimo jednom.  Za vrijeme tretmana osjeća se blaga toplina, a na osjetljivom  području (nadusnice, brada, bikini) osjećaj topline može biti intezivniji uz blago peckanje. Sonda  diodnog lasera hladi kožu cijelo vrijeme tretmana što tretman čini puno ugodnijim. Dužina trajanja tretmana ovisi o području koje želimo  tretirati. U istom dolasku može se tretirati više zona. Potrebno je 6-8 tretmana u razmaku od mjesec dana između tretmana iz razloga što dlake kroz određeno vrijeme prolaze svoj ciklus rasta. Samo u anagenoj fazi (aktivna faza rasta dlake) možemo trajno ukloniti dlaku jer u toj fazi uništavamo njenu matičnu stanicu.

Kandidati

Osobe koje imaju crnu, smeđu i svjetlo smeđu dlaku. Osobe koje imaju jako svijetle i sijede dlake nisu dobri kandidati iz razloga što dlaka nema dovoljnu količinu melanina, pigmenta koji dlaci daje boju, a apsorbira svjetlo lasera.
Najbolji kandidati su osobe sa crnom, debljom dlakom i svjetlom kožom. Tretman je kontraindiciran kod osoba koje boluju od epilepsije,  fotoosjetljivih osoba, osoba koje imaju kožne bolesti na području koje žele tretirati te kod trudnica. Djeca u pubertetu, PCOS (sindrom policističnih jajnika) te narušena ravnoteža spolnih hormona relativna je kontraindikacija za tretman jer rezultati mogu biti lošiji, a broj tretmana u tom slučaju  nepredvidiv.

Rezultati

Nakon tretmana blago se uspori rast dlaka. Dlake kojima je uništen folikul ispadaju nakon 2 do 3 tjedna nakon tretmana. To su dlake iz aktivne faze rasta (anagena faza). Treba uzeti u obzir i dlake koje se nalaze u katagenoj (faza mirovanja) i telogenoj fazi (faza ispadanja dlake) jer mogu dati lažno pozitivniju sliku jer ispod tih dlaka zameće se novi folikul iz kojeg će naknadno narasti dlaka. To je upravo razlog zašto je potrebno više tretmana. Cilj je uništiti sve dlake u aktivnoj fazi rasta jer tek tada smo ih trajno uklonili.

Sa svakim tretmanom broj trajno uklonjenih dlaka biti će veći. 6-8 tretmana u razdoblju od 6-8 mjeseci je najčešće dovoljno da većina dlaka (90%) završi svoj ciklus. Poneke dlačice koje zaostanu najčešće su jako tanke i svijetle pa se nakon ciklusa tretmana preporuča kontrolni pregled nakon 3 i 6 mjeseci.

Oporavak

Nakon tretmana laserom područje može biti blago crveno i prolazi kroz nekoliko sati, najčešće sat do dva. Potrebno je nanositi visoki zaštitni faktor i štititi područje od jakog sunca. Naša preporuka je Juliette Armand Sun Film 30 ili 50+ zaštita od cijelog spektra štetnog zračenja, a sadrži i antioksidanse koji dodatno kožu štite te je regeneriraju. Savjetuje se izbjegavanje sunca i odlazak u saunu tjedan dana nakon tretmana.

Između tretmana laserom, dlake se po potrebi mogu brijati ili skratiti, ali ne smiju se depilirati voskom ni čupati pincetom jer kada se radi tretman, dlaka mora biti na površini kože da bi je laser prepoznao.