Pomlađivanje vlastitom krvnom plazmom PRP

PRP terapija pomlađivanja matičnim stanicama je metoda pri kojoj se upotrebljava minimalna količina Vaše vlastite krvi za pomlađivanje kože. Metoda je dobila naziv po dijelu krvi koji se dobije centrifugiranjem- PRP (Platelet Rich Plasma) ili u prijevodu – plazma bogata trombocitima.

Tretman

Ovaj postupak potpuno je prirodan, a revitalizacija se postiže autolognim staničnim pomlađivanjem tj. regeneracijom pomoću vlastitih trombocita, faktora rasta i aktivnosti matičnih stanica. Time koži vraćamo mladenački izgled i vitalnost, povećamo gustoću i čvrstoću, potičemo sintezu veziva, regeneraciju i oporavak tkiva te poboljšavamo strukturu i boju kože. Trombociti su kao stanice ključne u tkivnoj obnovi na koju utječu s brojnim faktorima rasta koji se u njima nalaze. Također stimuliraju proliferaciju fibroblasta, stanica koje sintetiziraju gradivna elemente veziva poput kolagena, elastina, hijaluronske kiseline te potiču sintezu novih krvnih žila što je važno u dopremanju kisika i hranjivih tvari. Cilj je potaknuti prirodne procese regeneracije te iskoristiti vlastite snage organizma.

PRP terapiju primjenjujemo kod:

 • smanjenja površinskih bora
 • poboljšanja izgleda područja oko očiju
 • tretiranja ožiljaka od akni
 • pomlađivanja kože na licu, vratu, dekolteu, rukama i ostalim dijelovima tijela
 • uklanjanjanja fotooštećenja i diskoloracija
 • duboke hidratacije lica

U našoj praksi koristimo PRP švicarske tvrtke Regenlab koji je siguran, učinkovit i pruža dugotrajne rezultate, a pruža najveću koncentraciju matičnih stanica, faktora rasta i trombocita. Osim klasičnog PRP-a primjenjujemo i Cellular Matrix koji koristi sinergijski učinak dva sastojka: hijaluronske kiseline i plazme bogate trombocitima. Hijaluronska kiselina sastavni je dio naše kože, a odlikuje se vezivanjem vode čime hidratizira i volumizira kožu iznutra, potiče migraciju i sazrijevanje stanica kože. Zajedno s PRP-om postiže se efekt dubinske hidratacije, koža postaje vidljivo mekša, elastičnija i mlađa.

Prije tretmana na kožu se nanese anestetska krema kako bi tretman bio što bezbolniji. Iz vene na ruci izvadi se mala količina krvi, a potom se krv centrifugira kako bi se razdvojio tekući dio krvi zvan plazma od drugih krvnih stanica. Nakon pripreme trombocita PRP se ubrizgava tankim iglama u kožu nakon čega ne ostaju vidljivi tragovi uboda. Tretman traje oko 45 minuta od vađenja i pripreme krvi do samog tretmana. Tretman se može upotpuniti micropenom koji sitnim vertikalnim ubodima dodatno pospješuje učinak.

Kandidati

Kandidati su osobe koje žele postići:

 • regeneraciju i hidrataciju lica
 • smanjenje površinskih bora i ožiljaka
 • osvježenje kože u području oko očiju
 • regeneraciju područja oko usta
 • pomlađivanje vrata, dekoltea, ruku i drugih dijelova tijela
 • stimuliraciju rasta kose na vlasištu.

PRP se savjetuje osobama koje žele zadržati prirodni i mladenački izgled, prevenirati pojavu bora ili regenerirati lice.

PRP terapija se ne primjenjuje u slučaju disfunkcije trombocita, kritične trombocitopenije, hemodinamske nestabilnosti, autoimunih bolesti, sepse, akutnih i kroničnih oboljenja, trudnoće, kronične bolesti jetre, antikoagulacijske terapije i infekcije na tretiranom području.

 

Rezultati

Prvi rezultati se vide nekoliko tjedana nakon tretmana, a narednih mjeseci postaju sve bolji i izraženiji u vidu poboljšanja vlažnosti, strukture i tonusa kože. Razlog tome je što treba izvjesno vrijeme da se potaknu prirodni procesi obnove koji se s vremenom poboljšavaju. Preporučavaju se 3 PRP-a u razmaku od mjesec dana između svakog tretmana. Cellular matrix se primjenjuje jednom mjesečno kroz 2 mjeseca za redom, a treći tretman se izvodi 3 do 4 mjeseca od posljednjeg tretmana. Učinci terapije mogu trajati između jedne do dvije godine, što individualno ovisi. Postupak se, ukoliko želite, može ponoviti za 12 mjeseci.

Oporavak

Neposredno nakon tretmana moguća je pojava crvenila, modrica, natečenosti i minimalna bol na području koje se tretiralo, koje u pravilu nestaje kroz par sati, a u cijelosti za nekoliko dana. Većina pacijenata se odmah nakon tretmana vraća svojim uobičajenim aktivnostima. Budući da se kod ovog tretmana koristi vaša vlastita krv, ne unose se sintetičke tvari te ne postoji mogućnost alergija niti imunoloških reakcija. Tretman je u potpunosti netoksičan, hipoalergen, bezbolan te ne zahtijeva vrijeme oporavka.