Tretman podočnjaka

Podočnjaci predstavljaju estetski problem koji muči brojne osobe. Daju dojam umornog izgleda i neispavanosti te čini osobe starijima u odnosu na njihovu kronološku dob. Razlog nastanaka podočnjaka je multifaktorijalan, a pridonose mu genetska sklonost, degenerativni procesi starenja, prvenstveno resorpcija kosti i spuštanje masnih jastučića, stres, manjak sna, neke bolesti i lošija cirkulacija. Često uslijed procesa starenja nastaju i vrećice ispod očiju, a prepoznaju se kao višak kože na donjem kapku. Nastaju uslijed slabljenja veziva i prolapsa masnih jastučića.

Tretman

U tretiranju podočnjaka koristimo nekoliko različitih metoda.

Popunjavanje hijaluronskim filerima najizvođeniji je zahvat u toj regiji jer nadoknađuje izgubljeni volumen i vraća prirodnu mladenačku punoću. Tretman traje kratko i izvodi se kroz pola sata, a efekt je vidljiv po završetku samog tretmana.

Co2 frakcijski laser, ablativni laser koji obnavlja kožu remodelirajući kolagen. Prvi rezulati se vide nakon završene eksfolijacije, u vidu zaglađenije kože, poboljšanja tonusa područja oko očiju, smanjenja bora, međutim sinteza novog kolagena i poboljšanje izgleda kože nastavlja se i do 6 mjeseci nakon tretmana. U konačnici koža područja oko očiju je zategnutija, poboljšane teksture, bez bora ili su svedene na minimum, kesice oko očiju su manje izražene i cijelo područje izgleda vidno pomlađeno. Prije tretmana nanosimo anestetsku kremu, a za vrijeme izvođenja tretmana dodatno hladimo kožu hladnim zrakom sa -25 stupnjeva što tretman čini ugodnijim, a crvenilo kože manje izraženim. Ponekad samo jedan tretman daje odlične rezultate. Tretman se može ponoviti nakon 30-45 dana.

Plasmage uređaj u području podočnjaka djeluje na principu frakcionirane plazme, a ima efekt sublimacije (isparavanja) viška kože i retrakcije (zatezanja) tkiva. Time ima izvrstan efekt u smanjenju viška kože na donjim kapcima i vrećica ispod očiju. Već nakon jednog tretmana vidljivo je znatno poboljšanje izgleda kože, a po potrebi se tretman može i ponoviti.

Karboksiterapija je metoda kojom se injektivno ubrizgava plin ugljični dioksid. On ima za cilj povećati cirkulaciju i dotok kisika u području podočnjaka, regenerirati kožu i vratiti joj svježinu i prirodnu boju. Idealna je metoda u tretiranju tamnih podočnjaka oko očiju kao i kod podbuhlih podočnjaka s prosijavanjem kapilara. Za potpuni rezultata obično je potrebno nekoliko tretmana.

Injekcijska mezoterapija neumrežene hijaluronske kiseline aplicira se u podočnjake obično kod mlađih osoba koje žele regeneraciju, svježinu i zaglađivanje finih borica, bez dodavanja volumena. Za puni rezultat potrebno je 2 do 3 tretmana.

Opsis Therapy je SkinBooster Juliette Armand koji naprednom tehnologijom kozmetičkih dronova, transdermalnog prijenosa potiče biokemijske procese u koži u cilju smanjenja tamnih krugova oko očiju, edema, bora i opuštene kože. Tretman je u potpunosti ugodan, neinvazivan, a u tretmanu se koristi preparativna kozmetika. Idealan je za sve one koji žele osvježenje područja oko očiju, efekt neinvazivne blefaroplazme bez korištenja injekcija i aparativnih metoda. Za dugotrajnije održavanje rezultata preporuča se nastavak kućne njege s Opsis Eye kremom i Opsis Eye gelom.

Kandidati

Osobe koje žele:

  • nadoknaditi izgubljeni volumen podočnjaka
  • smanjiti podbuhlost ispod očiju
  • zagladiti bore ispod očiju
  • smanjiti višak kože na podočnjacima i kesice ispod očiju
  • poboljšati teksturu i kvalitetu kože ispod očiju
  • smanjiti tamne krugove oko očiju

Kod injektivnih metoda i karboksiterapije tretman se ne provodi kod trudnica, dojilja, osoba koje imaju aktivne infekcije na mjestu aplikacije, trenutnu upalnu ili tumorsku bolest, herpesvirusnu infekciju te teže bolesti u osobnoj anamnezi. Pomlađivanje Plasmage tretmanom kontraindicirano je u trudnica, osoba koje imaju sklonost stvaranju hipertrofičnih ožiljaka, kod postojanja pacemakera, teže srčane bolesti i nereguliranog tlaka te vidljivih infekcija na mjestu koje se želi tretirati. Opsis tretman ne radi se kod osoba s poznatom preosjetljvosti na neki od aktivnih sastojaka.

Rezultati

Kod nekih metoda potreban je samo jedan tretman za znatno poboljšanje defekta volumena (hijaluronski fileri) ili smanjenje viška kože (Plasmage tretman, CO2 frakcijski laser), a kod ostalih regenerativnih metoda potreban je veći broj tretmana (injekcijska mezoterapija, karboksiterapija, SkinBoosteri).

Efekt nakon aplikacije hijaluronskih filera traje i do godinu dana, dok rezultat nakon uklanjanja viška kože Plasmage uređajem može trajati i do 3 godine, a efekt frakcijskim laserom i duže. Kod ostalih regenerativnih metoda (injekcijska mezoterapija, karboksiterapija, SkinBoosteri) poboljšanje je vidljivo po svakom tretmanu, a krajnji rezultat traje nekoliko mjeseci po zadnjem tretmanu.

Oporavak

Nakon injektivnih metoda i karboksiterapije na mjestu aplikacije može se očekivati privremeno oteknuće, modrice i crvenilo koje prolaze kroz nekoliko sati do nekoliko dana. Nakon tretmana potrebno je koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom u cilju sprječavanja nastanka hiperpigmentacija.

Po Plasmage tretmanu vidljive su male krastice koje otpadaju nakon 5 dana, a na njihovom mjestu zaostaju svijetle mrljice koje postepeno blijede. Preporuča se stavljati maxitrol mast prvih par dana te se ne preporučuje nanošenje drugih preparata na područje tretmana osim zaštitnog faktora ukoliko je područje izloženo suncu.

Nakon Co2 frakcijskog lasera pojavljuje se edem i crvenilo. Edem traje 2-3 dana, a crvenilo postaje intezivnije u tom periodu sa formiranjem malih krastica na površini kože nakon čega slijedi ljuštenje kože koje obično završava 6-10-ti dan nakon odrađenog tretmana. Za to vrijeme kožu je potrebno hidratizirati , a na tretirano područje  mogu se nanositi i oblozi od fiziološke otopine. Izlaganje suncu treba izbjegavati dok se koža ne oporavi, a nanošenje visokog zaštitnog faktora je obavezno ukoliko je područje izloženo suncu.

Opsis Therapy kao kozmetički protokol ne zahtijeva vrijeme oporavka.