Tretman ožiljaka

Ožiljci na koži predstavljaju nepoželjnu promjenu kože koja nastaje djelovanjem upalnih akni, traumatskom ozljedom ili postoperativno. Ožiljci od akni mogu nastati neovisno je li posrijedi bio blaži, umjereni ili jači oblik akni. Postoji nekoliko vrsta ožiljaka. Atrofični ožiljci izgledaju poput sitnih, najčešće multiplih ulegnuća kože, najčešće na licu. Hipertrofični ožiljci su izdignuti iznad razine kože, najčešće bjelkasti i u području prsišta. Keloidi predstavljaju nepravilno bujanje vezivnog tkiva koje se širi izvan mjesta ozljede ili akne, a pojavljuju se najčešće na prsima ili leđima.

Tretman

U tretiranju ožiljaka imamo nekoliko tretmana na izboru.

Metoda izbora tretmana ožiljaka je CO2 frakcijski laser. CO2 frakcijski laser je ablativni laser koji obnavlja kožu remodelirajući kolagen te na taj način uklanja ožiljke, smanjuje proširene pore, poboljšava teksturu i zaglađenost kože, ujednačuje ten, jača tonus kože i u potpunosti je obnavlja i pomlađuje.. Sinteza novog kolagena i poboljšanje izgleda kože nastavlja se i do 6 mjeseci nakon tretmana. Zbog toga tretman zovemo  frakcijski resurfacing ili potpuna obnova kože.

Micropen terapija mikroiglicama i dermaroler koriste ubode sitnih iglica koje rade kontrolirana oštećenja kože do dubine od 2 mm. Pri tome koža cijeli formiranjem novog veziva čime se poboljšava izgled atrofičnih ožiljaka.

Skin Boosters Apocalypsis terapija koja djeluje na principu fitopilinga u kombinaciji s 20%-im voćnim kiselinama djeluje kao srednje duboki piling čime poboljšava teksturu, kvalitetu i reljef kože.

Uklanjanje ožiljaka Plasmage uređajem koristi kontolirano otpuštanje plazma energije. Time višak kože sublimira (isparava), a ostatak se retrahira (zateže) što je posebno pogodno za hipertrofične i keloidne ožiljke, a radi efekta zaglađivanja kože koristi se i za atrofične ožiljke.

Kemijski pilinzi koje koristimo za ovu namjenu su salicilno-azelaična kiselina te trikloroctena kiselina (TCA) koje pružaju ujednačeniji izgled cijelog tretiranog područja, a time i ožiljaka radi uklanjanja površinskog epidermisa, a kod TCA i dijela dermisa.

Dijamantna mikrodermoabrazija uklanja površinski epidermalni sloj kože čime se koža regenerira, postaje glađa na dodir i bolje teksture, a pogodna je za plitke i sitnije ožiljke.

Plazma bogata trombocitima prirodno pomoću faktora rasta potiče stvaranje novog veziva čime regenerira i zaglađuje kožu čime su ožiljci manje vidljivi.

Dermalni fileri koriste se za punjenje atrofičnih ožiljaka čime se volumenski ožiljak ispuni i zagladi.

Karboksiterapijom primjenjuje se ugljični dioksid koji se injicira pod kožu, a čime se poticanjem kolageneze atrofični ožiljak zaglađuje.

Prilikom pregleda procjenjuje se izgled i opsežnost ožiljaka, kao i adekvatan tretman za tip ožiljaka i njegovu lokalizaciju. Kombinacija tretmana daje najbolji rezultat.

Kandidati

Osobe koje imaju ožiljke na bilo kojem dijelu lica i tijela, a žele poboljšati njihov izgled.

Rezultati

Kod nekih procedura rezultati su vidljivi netom nakon tretmana (dermalni fileri), dok su kod većine vidljivi kroz nekoliko dana kad se koža oporavi. Većina procedura zahtijevaju ponavljanje tretmana s određenim vremenskim razmakom, dok je kod nekih potreban samo jedan tretman.

CO2 laser daje generalno najbolje rezultate i metoda je izbora. Prvi rezultati su vidljivi nakon završene eksfolijacije u vidu zaglađenije kože, bolje teksture i plićih ožiljaka , a u procesu sazrijevanja kože, koji traje i do nekoliko mjeseci, rezultati su sve bolji, a ožiljci sve manje vidljivi. Ovisno o težini kliničke slike ponekad je samo jedan tretman dovoljan, a ukoliko je potrebno, može se  ponoviti nakon 30-45 dana.

Oporavak

Nakon preparativnih tretmana poput kemijskih pilinga i Apocalypsis SkinBoosters-a te aparativnih tretmana poput micropena, dermarolera, dijamantne mikrodermoabrazije po tretmanu se može očekivati lokalno crvenilo i osjetljivost te blago ljuštenje kože nakon nekoliko dana po tretmanu.

Nakon injektivnih tretmana kao što su dermalni fileri, plazma bogata trombocitima i karboksiterapija moguća je pojava crvenila, modrica i blagog oteknuća.

Plasmage uređaj prilikom tretmana ostavlja sitne krastice koje otpadaju nakon nekoliko dana po tretmanu, ostavljajući svijetle mrljice koje postepeno blijede. Nakon svih metoda bitno je korištenje krema sa zaštitnim faktorom, dok procesu zacjeljivanja pomažu epitelizirajuće kreme.

Nakon Co2 frakcijskog lasera pojavljuje se edem i crvenilo. Edem traje 2-3 dana, a crvenilo postaje intezivnije u tom periodu sa formiranjem malih krastica na površini kože nakon čega slijedi ljuštenje kože koje obično završava 6-10-ti dan nakon odrađenog tretmana. Za to vrijeme kožu je potrebno hidratizirati , a na tretirano područje  mogu se nanositi i oblozi od fiziološke otopine. Izlaganje suncu treba izbjegavati dok se koža ne oporavi, a nanošenje visokog zaštitnog faktora je obavezno ukoliko je područje izloženo suncu.