Terapija bora botoxom

Botox® je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostidium botulinum, koji se posljednjih desetak godina koristi u medicini. U terapeutske svrhe se prvotno primjenjivao u oftalmologiji, neurologiji, pedijatriji i urologiji, a u posljednjih nekoliko godina najviše se koristi kod estetskih zahvata. Tretman Botoxom siguran je i jedan od najdjelotvornijih te najpopularnijih estetskih tretmana za uklanjanje tzv. dinamičkih bora koji nastaju uslijed djelovanja mišića na području čela, oko očiju i usta. Radi se o jednostavnom, nekirurškom i bezbolnom tretmanu. Botox ne utječe na osjetilne živce niti stvara dojam ukočenosti lica.

Tretman

Nakon pregleda mišića lica, odlučiti ćemo uz vašu suglasnost, u koje mišiće ćemo primjeniti Botox i u kojoj dozi. U našoj praksi koristimo BOTOX® i VISTABEL® tvtke Allergan te Bocouture proizvođača Merz Pharmaceutical. Tretman je skoro bezbolan budući da se koriste vrlo tanke iglice, ali se zbog komfora pacijenta led aplicira prije početka tretmana. Sitnim iglicama Botox se ubrizga u mišiće, a efekt je vidljv samo lokalno, u mišićima na kojima je Botox primijenjen, tako da ne dolazi do sistemske apsorpcije. Botox djeluje tako da blokira signale od živaca prema mišićima. Injicirani mišić se opušta što uzrokuje izravnavanje i omekšavanje bora. Koža iznad mišića u koji je ubrizgan Botox postaje sjajnija i zaglađenija. Botox učinkovito uklanja bore na čelu, bore nastale mrštenjem i čuđenjem te sitne bore smijalice oko očiju. Dodatno može ukloniti bore na nosu te podignuti obrve, kutove usana i zategnuti vrat.

Kandidati

Osobe koje imaju bore na čelu, vertikalne bore na čelu (tzv.bore mrštilice) i sitne bore s vanjske strane očiju (tzv. bore smijalice) kandidati su za tretman Botox-om. Tretman se ne smije izvoditi ako postoji infekcija na mjestima na koja bi se Botox trebao aplicirati. Također, ne smije se izvoditi na osobama koje su osjetljive, tj. alergične na bilo koji sastojak preparata. Kod osoba s pojedinim neuromišićnim poremećajima (ALS, miastenia gravis, Lambert-Eaton sindrom) moguće je pogoršanje učinka liječenja. Tijekom više od 30 godina primjene Botoxa u medicini, nije zapažena ni jedna ozbiljna alergijska reakcija i zbog takve dugovječnosti primjene možemo sa sigurnošću zaključiti da ne izaziva nikakve dugotrajne nuspojave. Vrlo je bitno imati na umu da tretman Botoxom nije permanentan ali  je vrlo siguran. Botox se metabolizira lokalno na mjestu injektiranja i ne širi se ostalim dijelovima tijela.

Rezultati

Učinak je vidljiv već nakon nekoliko dana, prosječno između 3 do 7 dana od aplikacije. Pomlađivanje lica može biti postepeno i trajati do mjesec dana. Trajnost konačnog rezultata zahvata varira, ovisno o individualnim karakteristikama (u većini slučajeva je od 3 do 6 mjeseci). U najvećem broju slučajeva tretman se ponavlja svaka 4 mjeseca kako bi se održao mladenački i svjež izgled. Važno je spomenuti da je kod ponovljenih tretmana estetski učinak pomlađivanja trajniji.

Oporavak

Osoba se može odmah po završetku postupka vratiti svojim svakodnevnim obavezama. Preporuke nakon tretmana su sljedeće:

  • pojačano radite grimase lica 4 sata nakon aplikacije
  • nemojte ići spavati 4 sata nakon zahvata, a tu noć spavajte u ležećem položaju na leđima
  • sljedećih tjedan dana izbjegavajte bilo kakav pritisak na lice te druge estetske, kozmetičke i laserske tretmane lica
  • sljedećih tjedan dana izbjegavajte masaže lica, sunčanje, solarij, nošenje motorističkih kaciga i ronjenje
  • nakon zahvata možete nanijeti šminku, ali je stavljajte nježnim pokretima

Nuspojave kod primjene Botoxa su dosta rijetke. Čak i ako se pojave važno je znati da je njihov učinak privremen. Najčešće nuspojave su blago crvenilo, oteknuće, osjetljivost ili modrica na mjestu uboda. Rjeđe se javljaju glavobolja, respiratorna infekcija ili sindrom gripe. Vrlo rijetko pojavljuju se privremeno spuštanje očnih kapaka i obrva te vrtoglavica, pojava bolnosti lica i oslabljenosti mišića koja se povezuje sa samom aplikacijom. Sve nuspojave su privremene i ne traju više od nekoliko tjedana.