Tretman strija

Što su strije i zašto nastaju?

Strije su veliki estetski problem najčešće  ženskog dijela populacije, manje kod muškaraca. Ružičaste, plavkaste, bijele, tanje ili deblje pruge na tijelu rezultat su oštećenja vezivnog tkiva zbog neprilagodbe uslijed rastezanja kože. U nastanku strija veliku ulogu ima genetika jer upravo o njoj ovisi struktura, raspored, čvrstoća i fleksibilnost vezivnog tkiva.
Određena razdoblja u životu pogoduju nastanku strija. U razdoblju puberteta zbog velikog zamaha rasta dolazi do rastezanja kože pa se strije formiraju najčešće na predjelu bedara, bokova, stražnjice, a mogu se pojaviti i na drugim mjestima. U toku trudnoće formiraju se u predjelu trbuha i grudi. Kod prekomjernog povećanja obujma mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela.
Upravo u tim razdobljima ključnu ulogu ima stabilnost i gustoća vezivnog tkiva odnosno njegova prilagodba novonastaloj situaciji. Na strukturu veziva ne utječe samo genetika. Određene bolesti i hormonalni disbalansi mogu pogodovati slabljenju veziva kao i terapija kortikosteroidima te stvoriti podlogu za nastanak strija.

Izgled strija

U početku, strije su ružičaste boje zbog velikog broja proširenih krvnih žilica i zastoja krvi. Kasnije boja prelazi u plavkastu i postepeno blijedi do bijele boje gdje se u potpunosti gubi pigment. Obično treba 6-12 mjeseci za formiranje bijelih strija koje se promatraju kao ožiljak sa gubitkom pigmentacije što nam tada čini veliki estetski  problem koji se ne može u potpunosti ukloniti.

tretman strija

Možemo li sami utjecati?

Da! Potrebno je djelovati što prije.
U ovom slučaju doista vrijedi “bolje spriječiti nego liječiti” tako da prevencija igra bitnu ulogu. Sami možemo utjecati na održavanje normalne težine i spriječiti nagla debljanja. Svakodnevno nanošenje hidrirajućih i hranjivih krema te bogatih ulja može uvelike smanjiti pojavu strija. Naša preporuka je Stretch Firming Cream Juliette Armand koja je ujedno proglašena najboljom kremom u Europi  za sprečavanje nastanka strija. Mogu je sa sigurnošću koristiti i trudnice i dojilje.

Tretmani daju odlične rezultate ako se strije tretiraju u početku nastanka, a kada se formiraju bijele strije možemo uvelike poboljšati izgled kože i smanjiti njihovu vidljivost ali ih ne možemo u potpunosti ukloniti.

Tretman

Na izboru imamo nekoliko tretmana. Naglasiti ćemo tri tretmana koja daju najbolje rezultate.

Karboksiterapija tretman aplikacije CO2 plina pod kožu potiče jaku cirkulaciju i dotok kisika te oslobađa faktore rasta. Na taj način proizvodi se velika količina kolagena što vidno smanjuje izgled strija na površini kože, a sama koža se zateže. Za vrijeme tretmana osjeća se blaga nelagoda. Potrebno je minimalno 5 tretmana sa razmakom 15 dana između tretmana.

Plasmage tretman točkastom aplikacijom plazme na površini kože izaziva sitna oštećenja retrahirajući kožu što rezultira vidnim smanjenjem strija. Za vrijeme tretmana osjeća se peckanje. Potrebno je 2-3 tretmana sa razmakom mjesec dana između tretmana. Kod obje metode nije potrebna priprema. Prije Plasmage tretmana nanese se anestetska krema na područje koje ćemo tretirati.

Co2 frakcijski laser, ablativni laser koji obnavlja kožu remodelirajući kolagen. Sinteza novog kolagena i poboljšanje izgleda kože i strija nastavlja se i do 6 mjeseci nakon tretmana. Prije tretmana nanosimo anestetsku kremu ,a za vrijeme izvođenja tretmana dodatno hladimo kožu hladnim zrakom sa -25 stupnjeva što tretman čini ugodnijim, a crvenilo kože manje izraženim. Ovisno o izgledu strija i stanju kože definira se broj tretmana. Ponekad samo jedan tretman daje odlične rezultate. Tretman se može ponoviti nakon 30-45 dana.

Kandidati

Osobe sa ružičastim, plavkastim, smeđim i bijelim strijama.

Osobe sa kožnim oboljenjima na području koje želimo tretirati, osobe sa metastatskim tumorima, epilepsijom, temperaturom, teškim kardiološkim  bolestima, ugrađenim pacemaker-om te trudnice kontraindicirane su za tretman.

Rezultati

Kod karboksiterapije prvi rezultati vidljivi su nakon par dana, a konačan rezultat postiže se nakon kure od nekoliko tretmana.

Kod Plasmage tretmana prvi rezultati su vidljivi nakon 7 dana kada otpadnu sitne krastice, a konačan rezultat nakon mjesec dana kada se koža u potpunosti obnovi.

Kod Co2 frakcijskog lasera prvi rezultati se vide nakon završene eksfolijacije (što najčešće traje od 7-10 dana) u vidu pojačanog tonusa i zaglađenije kože, nakon čega se rezultati poboljšavaju kroz vrijeme od nekoliko mjeseci gdje dolazi do konačnog  remodeliranja kolagena i vidnog poboljšanja teksture kože i  izgleda strija.

Oporavak

Nakon karboksiterapije mjesto tretmana bude blago crveno i otečeno do 24 sata. Potrebno je izbjegavati sunčanje, trening i odlazak u saunu prvih tjedan dana.

Nakon tretmana Plasmage-om na mjestima aplikacije formiraju se sitne krastice na koje je potrebno nanositi maxitrol mast prvih 3-4 dana. Krastice otpadnu nakon 5-7 dana. Za to vrijeme područje se ne smije vlažiti i tretirati drugim kremama te izlagati suncu. Nakon što krastice otpadnu potrebno je nanositi visoki zaštitni faktor ukoliko se područje izlaže suncu jer proces obnove kože traje nekoliko tjedana.

Nakon Co2 frakcijskog lasera pojavljuje se edem i crvenilo. Edem traje 2-3 dana, a crvenilo postaje intezivnije u tom periodu sa formiranjem malih krastica na površini kože nakon čega slijedi ljuštenje kože koje obično završava 6-10-ti dan nakon odrađenog tretmana. Za to vrijeme kožu je potrebno hidratizirati , a na tretirano područje  mogu se nanositi i oblozi od fiziološke otopine. Izlaganje suncu treba izbjegavati dok se koža ne oporavi, a nanošenje visokog zaštitnog faktora je obavezno ukoliko je područje izloženo suncu.