Uklanjanje pigmentacija

Pigmentacije su nepoželjne estetske promjene radi kojih koža poprima neujednačen izgled. One nastaju uslijed nakupljanja pigmenta melanina u koži što može biti provocirano različitim čimbenicima. Pigmenacije nastaju uslijed djelovanja sunca, trauma, upala, hormona i uzimanja nekih fotosenzitivnih lijekova, a svakako i genetskog utjecaja. Vidimo ih najčešće na fotoizloženim mjestima poput lica, vrata, dekoltea i ruku.

Tretman

Pigmentacije predstavljaju izazov u tretiranju budući da neki tipovi hiperpigmentacija ovise o unutrašnjim faktorima, hormonima i akumuliranim oštećenjima. Pigmentacije koje su smještene epidermalno (u površnom sloju kože) lakše su za tretiranje nego pigmentacije smještene dublje u dermisu. Ipak brojne metode koje su dostupne u našem centru uspješno rješavaju većinu pigmentnih mrlja.

Nd Yag laser jedan je od najučinkovitijih metoda za uklanjanje epidermalnih i dermalnih pigmentacija.  Djelujući na principu selektivne fototermolize  prepoznaje melanin u pigmentnim promjenama i selektivno ga uklanja.  Zlatni je standard za uklanjanje  melazme, a uspješno se primjenjuje i za uklanjanje sunčanih mrlja, mrlja poput bijele kave (cafe au lait) , naevus Ota, naevus Ito, postupanih hiperpigmentacija te pigmentacija nastalih drugim faktorima. Kod promjena poput sunčanih mrlja jedan tretman je dovoljan dok je za uklanjanje melazme i mrlja poput bijele kave potreban veći broj tretmana.

CO2 frakcijski laser ablativni je laser i jedan je od najboljih i najučinkovitijih tretmana za ujednačavanje tona kože, uklanjanje površnih i dubljih pigmentacija. Uklanja površni sloj kože (epidermis) , djelujući na zagrijavanje dermisa potiče proces proizvodnje kolagena. Već jedan tretman daje odlične rezultate.

Plasmage uređaj koji radi na principu plazma energije uspješno uklanjanja epidermalne pigmentacije poput solarnih lentiga (sunčanih mrlja). Radi na principu isparavanja površnog pigmenta čime se on briše poput gumice. Dovoljan je samo jedan tretman za potpuno uklanjanje promjene.

Kemijski pilinzi glikolne, mliječne kiseline i trikloroctene kiseline djeluju na način da slabe veze između stanica kože. To potiče ljuštenje kože i obnovu čime se ujednačava boja kože, a pigmentacije postaju manje izražene.

Apocalypsis terapija je SkinBooster, kombinacija fitopilinga sa 20%-tnim voćnim kiselinama koji sinergistički djeluju kao srednje duboki kemijski piling. Po tretmanu koža se intenzivno ljušti do 5 dana radi čega ima izvrsne efekte na posvjetljivanje i uklanjanje postupalnih hiperpigmentacija, melazmi i sunčanih pjega.

Micropen mezoterapija tretman je u kojem se aparativno primjenjuju rotirajuće iglice koje ulaze vertikalno pod kožu u kombinaciji s mezoterapijskim koktelom. Iglice stvaraju oštećenja na koži što ona prepoznaje kao traumu, a za rezultat ima stvaranje novog kolagena, obnovu kože i ujednačavanje tona. U mezoterapijskom koktelu najčešće se primjenjuju vitamin C, arbutin, rumex i druge aktivne tvari koje sprječavaju formiranje novih hiperpigmentacija.

Kandidati

Idealni kandidati za navedene procedure su osobe koje imaju sljedeće oblike hiperpigmentacija:

  • solarna lentiga
  • postupalne hiperpigmentacije
  • melazme
  • mrlje poput bijele kave
  • druge oblike pigmentacija

Tretmani se ne izvode u trudnica, kod akutnih infekcija, upala, sklonosti stvaranju ožiljaka i tokom ljetnih mjeseci.

Rezultati

Broj tretmana ovisi o vrsti pigmentacije koja se tretira Nd Yag laserom ; dok solarna lentiga nestaju u pravilu nakon jednog tretmana za melazme, mrlje poput bijele kave, nevuse Ota i Ito je potrebno nekoliko dolazaka.

Kod Co2 frakcijskog lasera prvi rezultati se vide nakon završene eksfolijacije (što najčešće traje od 7-10 dana) u vidu boljeg tonusa ,ujednačenije i zaglađenije kože, međutim, koža je blago ružičasta i u procesu sazrijevanja, koje traje i nekoliko mjeseci,  dolazi do vidnog smanjenja neželjenih pigmentacija, poboljšanja teksture i ujednačenog tona kože.

Nakon postupka uklanjanja solarnih lentiga Plasmage uređajem rezultat je vidljiv netom nakon tretmana. Na tretiranom mjestu zaostaje ranica koja cijeli kroz nekoliko dana. Kod ostalih metoda potrebno je više tretmana za puni rezultat. Nakon kemijskog pilinga može se očekivati blago crvenilo lica i ljuskanje koje slijedi nekoliko dana od tretmana. Početni rezultati vide se nekoliko dana po tretmanu u vidu svježijeg izgleda lica. Tretman se izvodi svaka dva tjedana, a broj tretmana je individualan, prosječno od 3 do 6.

Poslije Apocalypsis terapije može se očekivati oporavak od 5 dana u smislu crvenila, ljuštenja kože i zatezanja lica. U tom periodu tretirano područje ne smije dolaziti u kontakt s vodom, znojem i parom kako bi proces ljuštenja nesmetano tekao. Peti dan po tretmanu dolazi se na tretman obnove kože čime se višak neizljuštene kože uklanja pilingom, a koža obnavlja hranjivim maskama, serumima i kremama. Već nakon jednog Apocalypsis Skin Boostera vidi se znatno poboljšanje. Terapija se provodi jednom mjesečno, preporučeno je napraviti barem 3 tretmana, a broj tretmana može ovisno o izraženosti pigmentacija ići i do 10.

Po tretmanu micropen-a može se očekivati lokalno crvenilo i osjetljivost te blago ljuštenje kože nakon nekoliko dana po tretmanu. Već nakon jednog tretmana vidi se poboljšanje u smislu toniranja kože i smanjene izraženosti pigmentacija. Preporučeno je napraviti 3 tretmana sa razmakom od mjesec dana između svakog tretmana.

Oporavak

Kod uklanjanja pigmentnih promjena  Nd Yag laserom  na kraju tretmana pojavljuje se frosting (bijela glazura koju vidite na kraju tretmana nad tretiranom promjena i prolazi u pravilu za 20-40 minuta) i purpura (intenzivno crvenilo s mogućim kapilarnim krvarenjima koje uglavnom prolazi kroz nekoliko dana). potom se na  površini kože pojavljuje  stvaraju se krastice koje se ljušte kroz period od 3-10 dana (ponekad i do 15 dana). U tom periodu potrebno je stavljati obnavljajuće kreme te područje štititi od izlaganja suncu.

Nakon tretmana Plasmage-om na mjestima aplikacije formiraju se sitne krastice na koje je potrebno nanositi maxitrol mast prvih 3-4 dana. Krastice otpadnu nakon 5-7 dana. Za to vrijeme područje se ne smije vlažiti i tretirati drugim kremama te izlagati suncu. Nakon što krastice otpadnu potrebno je nanositi visoki zaštitni faktor ukoliko se područje izlaže suncu jer proces obnove kože traje nekoliko tjedana.

Nakon Co2 frakcijskog lasera pojavljuje se edem i crvenilo. Edem traje 2-3 dana, a crvenilo postaje intezivnije u tom periodu sa formiranjem malih krastica na površini kože nakon čega slijedi ljuštenje kože koje obično završava 6-10-ti dan nakon odrađenog tretmana. Za to vrijeme kožu je potrebno hidratizirati , a na tretirano područje  mogu se nanositi i oblozi od fiziološke otopine. Izlaganje suncu treba izbjegavati dok se koža ne oporavi, a nanošenje visokog zaštitnog faktora je obavezno ukoliko je područje izloženo suncu.

Nakon tretmana lica kemijskim pilingom koža bude blago crvena 1-2 dana, poslije čega dolazi do eksfolijacije. Koliko intenzivno će biti ljuštenje ovisi o vrsti, koncentraciji i pH kiseline te o dužini apliciranja, odnosno o efektu koji smo htjeli postići. Zabranjeno je izlagati se suncu, koristiti solarij, saunu i agresivne preparate sve dok se koža ne obnovi. Obavezno je nanošenje visokog zaštitnog faktora.

Apocalypsis tretman fitopilingom također zahtjeva  pažnju nakon tretmana. Prva 2 dana lice bude crveno uz osjećaj peckanja i zatezanja, a zatim kreće intenzivna eksfolijacija koja traje 3-5 dana. Sve dok eksfolijacija ne završi zabranjuje se na bilo koji način dirati lice, umivati, nanositi čistače, serume i kreme. Dozvoljeno je samo nanositi zaštitni faktor. Zabranjeno je izlaganje suncu. Preporučujemo Juliette Armand Sun Film blok 50 koji dodatno sadrži antioksidanse . Nakon završene eksfolijacije potrebno je napraviti Recovery tretman obnove kože. Preporučuje se kućna njega Dermaheal gelom i Dermaheal kremom za bržu obnovu kože.

Nakon tretmana Micropen-om koža bude crvena sa osjećajem zatezanja i peckanja. Crvenilo najčešće prođe kroz 1-2 dana, a postupno se smanjuje i osjećaj zatezanja i peckanja. Obavezno je nanošenje visokog zaštitnog faktora uz izbjegavanje sunčanja, solarija i saune te napornih treninga prvih tjedan dana. Preporuka je nanositi reparirajuću kremu prvih mjesec dana dok traje najintezivnija obnova te svakodnevno korištenje zaštitnog faktora koji treba inače biti dio beauty rutine. Naša preporuka je Repair Cream ili Dermaheal Cream Juliette Armand sa inovativnim sastojcima koji umiruju i regeneriraju kožu te zaštitni faktor Sun Film 30 ili 50 + sa dodatkom antioksidansa i pigmentima koji se prilagođavaju svakom tenu kože.