Co2 frakcijski resurfacing

Ablativni frakcijski CO2 laser revolucionarni je tretman koji koriste dermatolozi za potpunu obnovu kože (tzv. “resurfacing”), smanjenje dubokih bora, ožiljaka od akni, pigmentacija, kožnih nepravilnosti i dobroćudnih kožnih promjena.

Tretman

Ovaj neinvazivni laserski postupak kao medij koristi ugljični dioksid, valne dužine 10600 nm. Učinak je uklanjanje površnog sloja kože (epidermisa) i zagrijavanje dubljih slojeva kože (dermisa), čime potiče stvaranje novog kolagena i njegovu pregradnju, zateže kožu te usporava proces starenja. Laser obnavlja kožu metodom frakcionirane energije (mali dio kože se uklanja poput paralelnih stupića, ostavljajući kožu oko svakog stupića netaknutom kako bi brže cijelila).Kako epidermis zacjeljuje i obnavlja se, tretirano područje izgleda pomlađeno, zategnutije i glađe. Sinteza novog kolagena i poboljšanje izgleda kože se nastavlja i do 6 mjeseci po tretmanu pa se koristi kao jedna od omiljenih i trajnijih metoda pomlađivanja kože lica, vrata, dekoltea i ruku. Zbog svojih prednosti zlatni je standard u tzv. nekirurškom “resurfacingu” lica odnosno potpunoj obnovi kože i postizanju sjaja lica. S frakcionalnim načinom rada laserom tretiramo bore, proširene pore, ožiljke od akni, strije, pigmentacije te radimo zatezanje kože. Također moguće je napraviti tzv. laserski piling, popularnu metodu za postizanje brzog osvježenja i sjaja lica. Laserom se također mogu uklanjanjati dobroćudne promjene poput madeža, bradavica, kalusa, mrlja, kondiloma, siringoma..
Prije izvođenja tretmana na kožu se nanese anestetska krema koja se drži oko sat vremena, a potom se ukloni. Prilikom samog tretmana može se osjećati blaže zagrijavanje, toplina i peckanje. Po tretmanu koža se ohladi uređajem za hlađenje u trajanju od 30 do 40 minuta čime se prevenira jače crvenilo, peckanje i umanjuje se mogućnost za stvaranje nuspojava.

Kandidati

Izvrstan je tretman za pacijente koji žele potpunu obnovu kože u cilju poboljšanja teksture i kvalitete kože, a imaju oštećenja kože izazvane suncem, dublje bore, proširene pore, neujednačen ton kože, grublju teksturu kože, opušten tonus i ožiljke od akni.
Osim toga, frakcijski laser siguran je za sve fototipove kože pa se tretmanu mogu podvrgnuti i osobe s tamnijom kožom koje su sa starijim generacijama lasera imali značajan rizik od hiperpigmentacija.

Rezultati

Prvi rezultati vide se nakon nekoliko dana nakon otpadanja krastica i smanjenja crvenila kože. Lice izgleda znatno svježije i bolje teksture, s manje pigmentacija, a nepravilnosti kože su ublažene. Poboljšanje izgleda kože nastavlja se i nekoliko mjeseci po tretmanu kada se vidi konačan rezultata. Tretman je moguće ponoviti nakon 4 do 6 tjedana.

Oporavak

Nakon tretmana pojavljuju se edem i crvenilo. Edem traje 2-3 dana, a crvenilo 3-5 dana. Odmah po tretmanu ili dan nakon tretmana na koži se počinju formirati male krastice, koje će izblijedjeti i izljuštiti se za 5-10 dana. Nije ih poželjno uklanjati samostalno, već ostaviti dok se ne uklone prirodnim putem. Na tretirano područje se mogu nanijeti hladni oblozi fiziološke otopine kako bi oporavak bio brži i ugodniji. Pacijenti bi trebali koristiti hidratantnu obnavljajuću kremu više puta dnevno. Izlaganje suncu treba izbjegavati dok se koža ne oporavi, a nakon toga je preporučeno stavljati kremu sa zaštitnim faktorom. Tretiranjem samo mikroskopskih područja kože (tzv. frakcija) uvelike se smanjuje vrijeme oporavka nakon laserskog tretmana za razliku od starijih ablativnih lasera.