Terapija leđa

Rijetke su osobe koje imaju savršene biomehaničke odnose cijelog tijela. Konstantno smo pod utjecajem gravitacije, a određene ekstenzorne mišiće puno rjeđe koristimo u današnje vrijeme nego su koristili naši preci. Sjedilački način života, stres i mnogi drugi faktori utječu na iskrivljenje fizioloških osi kralježnice i u konačnici dovode do narušavanja biomehanike cijelog tijela. Stalna preopterećenost određenih mišićnih skupina još od školske dobi ima za posljedicu strukturalne promjene koštanog tkiva koje nažalost postanu trajne pa tada više ne govorimo o korektivnoj nego o medicinskoj terapiji kroničnih problema.

Sam adolescentni zamah rasta često je nepovoljan jer mišićni  i koštani razvoj nisu vremenski usklađeni. Koštani razvoj završava oko 25-te godine života. Do tada su korekcije moguće i uz kineziterapiju je nužna edukacija da bi se osvijestili i korigirali  svakodnevni patološki položaji. Zato bolje spriječiti nego liječiti!

U kasnijoj dobi moći ćemo samo “resetirati mišiće” koji će opet ući u tenziju (skraćenje ili istegnuće) zbog loših biomehaničkih odnosa uvjetovanih samim razvojem i prisilnim položajima. Fizikalna terapija leđa je usmjerena na opuštanje, jačanje i balans mišića vratnog, torakalnog i lumbalnog dijela te smanjenje neugode i bolnosti u leđima.
Kako je cijeli lokomotorni sustav cjelina koja međusobno ovisi o svojim dijelovima teško je kralježnicu i leđa izdvojiti iz cjeline.

Uvijek je problem potrebno promatrati šire, uzimajući u obzir kompletnu posturu. U našem centru koristimo elektroterapiju, ultrazvučnu terapiju, vakuumsku terapiju sa  infracrvenim laserom, duboku dijatermiju radiofrekvencijom te medicinsku masažu. Ovisno o problematici potrebno je do 10 terapija u kontinuitetu. Svakako preporuka je održavati rezultate terapije povremenim dolascima i kineziterapijom.