Lasersko uklanjanje kapilara lica

Kapilare lica nastaju uslijed širenja lumena kapilara visoko pod kožom, u dermisu. Izgledaju poput crvenih ili ljubičastih liņija i paučinastih mrežica (teleangiektazije), a pojavljuju se u bilo kojoj dobi i kod oba spola. Najčešće su vidljive na nosu, oko nosnica i na obrazima. Razlog pojave kapilara je mnogostruk: dugotrajno izlaganje suncu, kožne bolesti poput rozaceje, genetika, hormoni, starenje kože ili trauma.

Tretman

Diodni laser i Nd-Yag laser za uklanjanje kapilara djeluje na principu selektivne fototermolize. Na taj način se energija određene valne duljine apsorbira u kapilarama što izazova njihovo termičko zagrijavanje, koagulaciju te destrukciju. Budući da laser cilja na pigment hemoglobin koji se nalazi samo u krvnim žilama, nema straha od oštećivanja okolnog tkiva. Tretman se izvodi na način da se lice očisti od šminke te se prije tretmana ohladi kako bi tretman bio ugodan. Za vrijeme tretmana osjeća se blago zagrijavanje te sitno pecanje u osjetljivim zonama poput regije nosa. Po tretmanu može se primijetiti trenutno bljedilo, a potom crvenilo i blago oteknuće iznad kapilara. U roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana pojedine kapilare se eliminiraju i nestaju. Tretirati se mogu kapilare u promjeru od 0.5 do 3 mm. Tretman laserom se ne izvodi za vrijeme ljetnih mjeseci radi rizika od hiperpigmentacija i hipopigmentacija.

Kandidati

Ukoliko Vas muče kapilare na licu i želite ih trajno riješiti kandidat ste za lasersko uklanjanje. Kandidati nisu trudnice, epileptičari, osobe koje uzimaju fotosenzitivne lijekove (npr.izotretinoin, doksiciklin..), osobe koje imaju infekciju i upale regije koju žele tretirati.

Rezultati

Manje paučinaste kapilare potpuno se uklone već nakon jednog tretmana, dok je za opsežnije kapilare potrebno 2 do 3 tretmana.

Oporavak

Nekoliko dana po tretmanu tretirano područje može biti crveno, osjetljivo, a na mjestu kapilara se mogu pojaviti sitne krastice i blaže oteknuće. Sve pojave su privremene i prolazne. Vrlo rijetke nuspojave su hipopigmenatacije, hiperpigmentacije te ožiljci, a ukoliko se poštuju preporuke poslije tretmana mogućnost nastanka ovih promjena svedena je na najmanju moguću mjeru. Prva dva do tri dana na tretiranu regiju se može stavljati led kako bi oteknuće i crvenilo što prije prošlo. Preporučeno je stavljati kreme sa visokim zaštitnim faktorom mjesec dana po tretmanu.