Dermalni fileri

Hijaluronski dermalni fileri su posljednjih godina postali zlatni standard u popunjavanju bora lica. Razlozi porasta popularnosti filera su njihova biokompatibilnost i biološka razgradnja u koži, jednostavnost i sigurnost primjene i neznatna bolnost kod injiciranja. Hijaluronska kiselina je prirodna tvar vezivnog tkiva koja koži daje čvrstoću, elastičnost i održava njenu hidrataciju. S godinama se sadržaj hijaluronske kiseline u koži smanjuje, što uzrokuje njezinu slabiju hidrataciju i kao posljedicu toga, a uslijed gravitacijske sile i konstantne upotrebe mišića, lice gubi na volumenu, koža postaje umorna i bez sjaja i stvaraju se bore.

Tretman

Nakon nanošenja anestetske kreme na čisto lice, anastetik se ostavi 15 do 30 minuta na koži kako bi tretman bio ugodan, a potom se ukloni. Potom se u skladu s Vašim željama, a sukladno indikacijama, odabrani dermalni filer ubrizga u željeno područje pomoću malih, tankih igala. Dermalne filere koristimo za korekciju bora, sitnih i dubokih linija te nabora kože: nazolabijalne bore (linije od nosa prema ustima), marionetske bore (linije od usta prema bradi), bore smijeha, podočnjake, bore mrštilice, pušačke bore (bore oko usana). Koristimo ih i za oblikovanje kontura lica i povećanje volumena: povećanje usana, podizanje kutova usana, oblikovanje obraza. Njihovim injiciranjem u kožu osim popunjavanje bora i vraćanja izgubljenog volumena potičemo rehidraciju kože, stvaranje novog kolagena uz postizanje i zadržavanje prirodnog izgleda. Tretiranjem određenih dijelova lica posebnim tehnikama, postiže se zapravo efekt liftinga lica. Tretman je bezbolan obzirom da nova generacija dermalnih filera u svom sastavu sadrži anestetik. Vrijeme trajanja tretmana je od 15 do 60 minuta, ovisno o područjima koja se tretiraju i količini filera koji se aplicira.

Fileri koje koristimo u svojoj praksi su nova generacija hijaluronskih filera Juvéderm® Volbella, Volift, Voluma i Volux ovisno o indikaciji i tretiranom području. Juvéderm® Voluma i Volux dermalni fileri dizajnirani su na način da vraćaju volumen, a mogu se koristiti na bradi, obrazima i donjoj čeljusti. Juvéderm® Volbella dermalni fileri najviše odgovaraju osjetljivim područjima poput usana, području oko usana i oko očiju. Juvéderm® Volift dermalni fileri namijenjeni su popunjavanju dubokih, do srednje dubokih bora kao što su nazolabijalne bore, pušačke bore i bore koje nastaju od rubova usnica prema bradi, a odličan je i za povećanje usana. Proizveden pomoću Vycross tehnologije Juvéderm® dobiva blagu gel strukturu koja ostaje postojana kako vrijeme prolazi. Upravo zato je Juvéderm® prvi glatki konzistentni gel hijaluronske kiseline, odobren od strane FDA, a koji traje do godine dana uz samo jedan tretman. Najnovija generacija dermalnih filera već u sebi sadrži lokalnu anesteziju. Lokalna anestezija izolira bol te omogućuje bezbolni i opušteni tretman.

Restylane hijaluronski fileri stabilizirani su oblik hijaluronske kiseline dobiven jedinstvenom NASHA tehnologijom, neanimalnog podrijetla sa širokom paletom proizvoda. Zbog dobre kohezivnosti djeluju na način da netom nakon aplikacije daju osvježeniji i mekši izgled, revitaliziraju i zaglađuju konture lica. U praksi najčešće koristimo Restylane Lyft koji zaglađuje bore i nabore lica i podiže volumen jagodica uz lifting efekt te Restylane Kysse koji daje jako prirodan, mekan i hidratiziran izgled usnica. Restylane Vital posebno su osmišljeni skinboosteri koji intenzivno hidratiziraju kožu iz dubine, poboljšavaju njezinu teksturu, očvršćuju tanku kožu i zaglađuju bore. Ubrizgavaju se u srednji sloj kože lica, vrata, dekoltea ili ruku serijom točkastih uboda ili linearnom retrogradnom tehnikom. U jednom tretmanu po regiji se stavlja do 2 ml, a tretman se ponavlja nakon 2-4 tjedna. Naknadni tretmani ili korekcija je moguća ovisno o potrebama tretirane regije i željenom efektu.

Belotero fileri proizvedeni od strane poznatog Merz Aesthetics odlično se prilagođavaju u tkivu radi nižeg denziteta pa su idealni  u popunjavanju plićih bora i nabora kada ne trebamo eksecivni volumen. U tom pogledu koristimo Belotero Soft u popunjavanju podočnjaka i “tear through” deformiteta, ublažavanju finih linija između obrva i oko očiju, a Belotero Balance u popunjavanju pušačkih bora, popunjavanju usana i ožiljaka od akni te atrofičnih ožiljaka.

Evanthia fileri talijanski su hijaluronski punjači proizvođača Bioformula. Paleta proizvoda Evanthia kreirana je jednom od najboljih tehnologija umrežavanja, što rezultira visokokvalitetnim, sigurnim dermalnim punilom koje se jako dobro prilagođava tkivu bez stvaranja nepoželjnih grudica. Koristi 2 različite koncentracije umrežene hijaluronske kiseline kako bi se osigurala primjena u velikom broju indikacija u volumizaciji lica- punjenje usana, naglašavanje kontura lica, popunjavanje perioralnih bora i drugih blagih do dubokih bora.

Kandidati

Kako starimo koža postepeno gubi kolagen i masno tkivo što razultira stvaranjem kožnih nabora i bora. Dermalni fileri su prikladni za sve one koji žele vratiti mladoliki volumen kože i popuniti bore. Kandidati za tretman hijaluronskim filerima su sve osobe sa izraženim borama, što se kod nekoga pojavljuje krajem dvadesetih godina, a kod nekog kasnije, za što je odgovorna genetika i način života (pušenje, nedovoljno spavanje, stres). Kako bi se što dulje zadržao osvježeni, mladenački izgled i održala dobra kontura lica, hijaluronski fileri se mogu svakih, otprilike godinu dana nadopunjavati. Glavne kontraindikacije za korištenje dermalnih filera su sljedeće: aktivna infekcija blizu mjesta aplikacije filera, poznata alergija ili preosjetljivost na neku od komponenti filera i poremećaj koagulacije.

Rezultati

Prvi rezultati se vide odmah po završetku tretmana dok se puni rezultat postiže za mjesec dana obzirom da hijaluronska kiselina na sebe vezuje vodu i povećava volumen aplicirane hijaluronske kiseline. Dugotrajnost rezultata ovisi o vrsti primjenjenog dermalnog filera. Za razliku od starijih generacija dermalnih filera čiji je efekt bio kratkoročan (do nekoliko mjeseci), učinak novih geneacija filera je dugotrajniji (od godinu do godinu i pol dana). Budući da rezultati mogu varirati ovisno o pojedincu, možete ponoviti tretman nakon što se željeni efekti počne smanjivati.

Oporavak

Nakon tretmana moguća je pojava osjetljivost na mjestu aplikacije te crvenilo kože koje obično nestaje nakon nekoliko sati, dok se otok i podljev obično povuku kroz nekoliko dana. Kroz naredna 2 tjedna preporučeno je izbjegavati izlaganje suncu, saune, solarije i masaže lica. Većina pacijenata se odmah nakon tretmana vrati svojim uobičajenim aktivnostima. Ozbiljne nuspojave s dermalnim filerima su iznimno rijetke. Privremeni fileri, kao što su hijaluronski iznimno su sigurni i rijetko uzrokuju ozbiljne nuspojave. Moguće češće nuspojave su crvenilo, otok, modrice i osjetljivost na mjestu uboda. Rjeđe nakon tretmana je pojava infekcije na mjestu uboda. Međutim uspješno je možete izbjeći pažljivo sljedeći upute nakon tretmana. Nekad je moguća pojava grudica ili ispupčenja koja prosijavaju kroz kožu, a povezani su sa površnim injiciranjem filera. Ako nastanu uspješno se mogu ukloniti hijaluronidazom, enzimom koji razgrađuju hijaluronsku kiselinu. Ako često imate H.simplex infekciju (herpes) moguća je ponovna reaktivacija nakon tretmana stoga obavijestite liječnika tijekom konzultacija kako bi Vam propisao lijek koji će umanjiti rizik ponovne pojave.