Terapija znojenja botoxom

Prekomjerno znojenje medicinski je entitet poznat pod nazivom hiperhidroza, a u određenih pojedinaca predstavlja veliki estetski problem.
Prekomjerno znojenje najčešće je lokalizirano na području pazuha, dlanova i tabana, a učinkovito se suzbija Botoxom.

Tretman

Botulinum toksin tipa A reverzibilno smanjuje otpuštanje supstanci iz živaca u žlijezdu znojnicu čime se smanjuje lučenje znoja. Apliciran u kožu u regiji pazuha, dlanova ili tabana, Botox sprječava znojenje između 5 i 6 mjeseci, ovisno o dozi. Time se eliminira višak znoja koji se luči i smanjuju se neugodni mirisi kao i nelagoda povezana sa prekomjernim znojenjem. Tretman se izvodi na način da se na područje koje se tretira napravi test jodom i škrobom prije zahvata čime se procjenjuje gustoća i raspored žlijezda znojnica. Potom se nanese anestetska krema ili se aplicira provodna anestezija. Aplikacija se provodi tankim inzulinskim iglama, a prilikom apliciranja stavlja se ledeni stik kako bi tretman bio što ugodniji. Najčešće se stavlja ukupno 100 jedinica, a po potrebi se može dodati i više. Nakon zahvata stavlja se Calming Bliss, krema za umirenje te Repair gel za obnovu kože Juliette Armand. Tretman traje oko sat vremena.

Kandidati

Kandidati su svi oni koji pate od prekomjernog znojenja, a svoj problem ne mogu riješiti antiperspirantima te osobe koje nemaju podležeću organsku bolest koja uvjetuje hiperhidrozu. Tretman se ne smije izvoditi ako postoji infekcija na mjestima na koja bi se Botox trebao aplicirati. Također, ne smije se izvoditi na osobama koje su osjetljive, tj. alergične na bilo koji sastojak preparata. Kod osoba s pojedinim neuromišićnim poremećajima (ALS, miastenia gravis, Lambert-Eaton sindrom) moguće je pogoršanje učinka liječenja.

Rezultati

Početni efekt vidi se nakon 3 do 7 dana, dok je puni efekt vidljiv kroz 10-ak dana. Učinak traje između 4 do 6 mjeseci, a pacijenti najčešće dolaze na tretman dva puta godišnje.

Oporavak

Nakon postupka preporuča se ostati u uspravnom ili sjedećem položaju kroz 4 sata. Tretman je vrlo siguran i gotovo da ne izaziva nuspojave već dovodi do poboljšanja kvalitete života. Savjetuje se kroz 10 dana izbjegavati saunu i solarij.