Tretman akni

Akne su najčešće dermatološko oboljenje i nisu vezane samo za mladenačku kožu jer se pojavljuju i u kasnijim godinama, pogotovo kod žena. Glavni razlog nastanka akni je poremećaj u lučenju lojnih žlijezda najčešće uzrokovan osjetljivošću receptora na androgene hormone. U tinejdžera androgeni hormoni nisu stabilizirani te je nastanak akni vezan za generalno lučenje viška sebuma i masnu kožu. Međutim, testovi mogu pokazati normalan nivo androgenih hormona u krvi, a akne su ipak prisutne. Uzrok je preosjetljivost receptora na lojnim žlijezdama na androgene hormone ili njihov nesrazmjer pa su stoga istimulirani na višak lučenja sebuma. Upravo je to razlog zašto se akne pojavljuju i u kasnijoj dobi kod žena i nisu vezane samo za masnu kožu u tinejdžerskoj dobi. Naravno, postoji još mnoštvo faktora koji pridonose nastanku akni poput prehrane, stresa, neadekvatne higijene i njege.

Tretman akni

U konačnici, začepljenja lojnih žlijezda, kolonizacija bakterija, hiperkeratinizacija zajednički formiraju uvjete za nastanak upalnog sadržaja. Tretman akni treba biti pomno planiran uzevši u obzir da su akne kronično oboljenje i da često zaostaju postupalne promjene u vidu eritema, pigmentacija i ožiljaka pogotovo kod osoba koje nisu na vrijeme tretirane ili su nepravilno tretirane.

Juliette Armand posebnu je pozornost posvetila terapiji akni i kućnoj njezi.. Clarifying, Lipocontrol ili Retinoid linija? Ovisi o tipu kože i vrsti akni kao i odabranim profesionalnim tretmanima.

Tretman ovisi o težini kliničke slike gdje akne dijelimo na:
Komedon ili miteser, odnosno  zatvoreni ili otvoreni neupalni komedon kao najblaži oblik.
Papulopustolozne akne, bolni upalni crveni čvorići koji prelaze u pustule sa bjelkastim gnojnim sadržajem kao srednje težak oblik
Conglobata akne, najteži oblik gdje upalni proces zahvaća dublje dijelove tkiva oko folikula s pojavom nodula  i cisti što za posljedicu ima jako ružne ožiljke. Nastavak kućne njege neizostavan je dio u planiranju terapije akni  te nadopunjuje i održava rezultate postignute profesionalnim tretmanima.

Tretman

Prirodni proces lučenja sebuma kao i mnogi unutarnji i vanjski faktori uvjetuju da mehaničko čišćenje lica bude prvi korak u sprječavanju nastanka težih oblika akni. Masna i mješovita koža zbog pojačanog lučenja sebuma treba se češće čistiti nego normalna i suha. Prije tretmana čišćenja lica potrebno je procijeniti tip i stanje kože klijenta te gledati zone lica kao određenu projekciju zdravstvenog stanja organizma. Naime, pojava komedona i akni na određenim mjestima ponekad je upozoravajući znak određenog disbalansa u tijelu što svakako treba uzeti u obzir pri planiranju terapije akni. Klasično čišćenje lica sastoji se od nekoliko koraka i traje oko 90 minuta:

 • pilinga – uklanja mrtve stanice
 • vaporiziranja – otvara pore
 • mehaničkog istiskivanja
 • tonificiranja i dezinfekcije visokom frekvencijom
 • nanošenja umirujuće maske
 • nanošenja umirujuće kreme i zaštitnog faktora za sunce

Ukoliko lice ne zahtjeva mehaničko čišćenje ili želimo ugodan tretman čišćenja pora od viška sebuma, toksina i bakterija izbor je Aqua Peel iz *Hydrocool platforme, vodena mikrodermoabrazija gdje se preko vakuum vortex sistema kožne pore ispiru sa otopinama za čišćenje, dezinfekciju i hidratizaciju. Juliette Armand Cleanser Wash, Sensitive Cleansing gel, Clarifying gel, AHA Cleanser na  izboru su za sve tipove kože

Seboroična (masna) koža, proširene pore, osim  češćeg čišćenja, indikacija su za kemijski piling salicilnom ili  azelaičnom kiselinom, a pogotovo u slučaju upalnih akni  kada se ne preferira mehaničko čišćenje lica.

Kemijski piling se izvodi u nekoliko koraka:

 • kožu pripremamo nanošenjem Pro Peel-a
 • nanosimo piling i procjenjujemo dužinu trajanja
 • piling neutraliziramo Post peel-om da bi se pH kože vratio u normalu
 • na kraju nanosimo Calming bliss i Repair gel koji će umiriti i epitelizirati kožu te neizostavno Sun Film 30+ da zaštiti kožu od sunca

Tretman kemijskim pilingom traje 30 min.

Kod nepravilno tretiranih akni i neadekvatne kućne njege često uz postojeće akne vidimo dehidriranu i osjetljivu kožu te postupalne pigmentacije. Skin Booster Apocalypsis, tretman fitopilingom u kombinaciji sa 20% AHA kiselinama izvrsno je rješenje za uklanjanje kožnih nepravilnosti i oštećenja.
Tretman se izvodi u nekoliko koraka:

 • nanosimo fitopiling i masiramo  nekoliko minuta dok lice ne pocrveni nakon čega ostavimo lice pod vapozonom još desetak minuta.
 • nakon nježnog uklanjanja fitopilinga nanesemo 20% – tnu  AHA kiselinu i ostavimo 1 minutu. Kiselinu neutraliziramo, a potom nanesemo iznimno ugodnu Clarifying masku Juliette Armand koja će lice umiriti, ohladiti i dezinficirati.
 • tretman završavamo sa Sun Film SPF 30 + koji uz sun blokove sadrži i hijaluronsku kiselinu i antioksidanse.

Apocalypsis tretman traje oko 60 min.

U tretiranju akni koristimo i Dr. Platon hladnu plazmu. Posebna tehnologija uređaja  i keramičkih nastavaka transformira plinove iz zraka između vrha uređaja i kože pacijenta (uglavnom kisika i dušika) u ne toplinsku plazmu, na temperaturi od 35-40 °C. Hladna plazma pojačava imunitet kože, smanjuje upalu, jača barijernu funkciju i povećava permeabilitet  epidermisa, povećava rezistenciju kože, a ima i antiseptički  i antibakterijski efekt.

Tretmani hladnom plazmom Dr Platona u tretiranju akni učinkoviti su za:

 • suzbijanje akni i balansiranje proizvodnje sebuma
 • umirenje upale kože i s njom povezanih  mrlja
 • izbjeljivanje kožnih pigmentacija uzrokovanih aknama
 • poboljšanje apsorpcije aktivnih tvari kožom

Često možemo vidjeti ožiljke od akni nakon preboljenih akni conglobata i dijelimo ih na atrofične (ispod razine kože) i hipertrofične (iznad razine kože). Osim kemijskih pilinga, microneedling ,  Plasmage i CO2 frakcijski laser odličan su izbor za tretman ožiljaka. Kod microneedlinga sitnim vertikalnim ubodima induciramo stvaranje novog kolagena i na taj način se regeneriraju oštećenja dok Plasmage generira plazmu, ionizirani plin koji u kontaktu s kožom sublimira površinsko tkivo pa je idealan za hipertrofične ožiljke.

Svakako, najbolje rezultate kod postupalnih  pigmentacija i ožiljaka postižemo CO2 frakcijskim laserom.CO2 frakcijski laser je ablativni laser koji obnavlja kožu remodelirajući kolagen, ujednačuje ten, poboljšava teksturu, uklanja pigmentacije, ožiljke i ostale neželjene promjene te jača tonus kože. Sinteza novog kolagena i poboljšanje izgleda kože nastavlja se i do 6 mjeseci nakon tretmana.

Prije navedenih  tretmana nanosimo anestetsku kremu da bi tretman bio ugodniji. Tretman lica microneedling – om  traje 45 min i često se kombinira sa mezoterapijskim koktelom radi bolje učinkovitosti. Tretman završavamo Calming Bliss i Repair gelom te zaštitnim faktorom. Tretman Plasmage – om traje od 10-30 min ovisno o količini ožiljaka i provodi se ciljano na ožiljke. Tretman završavamo nanošenjem zaštitnog faktora. Prije tretmana CO2 frakcijskim laserom nanosimo anestetsku kremu, a za vrijeme izvođenja tretmana dodatno hladimo kožu hladnim zrakom sa -25 stupnjeva što tretman čini ugodnijim, a crvenilo kože manje izraženim. Ovisno o izgledu i stanju kože definira se broj tretmana. Ponekad samo jedan tretman daje odlične rezultate. Tretman se može ponoviti nakon 30-45 dana.

 

Kandidati

Tretman čišćenja lica namijenjen je svima i svim dobnih skupinama počevši od tinejdžerske dobi bilo da se radi o mehaničkom ili Aqua peel čišćenju. Što je koža masnija ili više izložena onečišćenju, čišćenje se provodi češće. Kod tinejdžera sa masnom kožom i aknama čišćenje bi se trebalo provoditi 2 puta mjesečno da ne bi došlo do upalnih promjena. Upalne akne u bilo kojoj dobi indikacija su za kemijski piling salicilnom i/ili azelaičnom kiselinom i Dr.Platon hladnom plazmom, a fitopiling Apocalypsis izbor je kod osoba i sa nastalim postupalnim promjenama u vidu pigmentacija i ožiljaka. Atrofični i hipertrofični ožiljci se obično javljaju kasnije kao posljedica upalnih akni i/ili neadekvatnog liječenja pa su osobe sa takvim tipom ožiljaka kandidati za Plasmage tretman, microneedling i CO2 frakcijski laser koji je ujedno i najbolja metoda izbora za sve nepravilnosti kože, u ovom slučaju postupalnih pigmentacija i ožiljaka.

Rezultati

Nakon medicinskog čišćenja lica rezultati su vidljivi odmah u smislu čišće kože te smanjenja akni. Kod tinejdžera sa masnom kožom potrebno je kontinuirano čišćenje za održavanje rezultata i za konačan rezultat. Rezultati nakon Aqua peel-a su čista, svježa i hidrirana koža odmah po tretmanu. Kemijski piling i Apocalypsis fitopiling početne rezultate daju nakon par dana kada završi eksfolijacija, a svoj konačni rezultat nakon mjesec dana dok se koža u potpunosti ne regenerira. Koža bude čišća, ten ujednačeniji sa vidno manje upaljenih i neupaljenih akni, pore sužene, postupalne pigmentacije vidno reducirane. Potrebno je više tretmana za potpuni rezultat. Najčešće 3 do 5 tretmana daju odlične rezultate.

Dr. Platon hladnu plazmu potrebno je ponoviti nekoliko puta, ovisno o stanju kože i postojećim upalama/hiperpigmentacijama.

Kod tretmana ožiljaka od akni potrebno je više tretmana microneedlinga i Plasmage terapije ovisno o tipu ožiljaka i nastalom oštećenju.

CO2 frakcijski laser daje odlične rezultate već jednim tretmanom. Početni rezultati su vidljivi nakon 2-3 tjedna, zatim bivaju sve bolji i bolji dok se kolagen u potpunosti ne obnovi u narednim mjesecima. Ukoliko je potrebno tretman se može ponoviti nakon 30-45 dana.

Oporavak

Nakon mehaničkog čišćenja lica koža može biti blago crvena i osjetljiva 1-2 dana. Potrebno je izbjegavati diranje po licu, zadimljene prostore, saunu, solarij i izlaganje suncu par dana nakon čišćenja lica. Nakon tretmana lica kemijskim pilingom koža bude blago crvena 1-2 dana, poslije čega dolazi do eksfolijacije. Koliko intenzivno će biti ljuštenje ovisi o vrsti, koncentraciji i pH kiseline te o dužini apliciranja, odnosno o efektu koji smo htjeli postići. Zabranjeno je izlagati se suncu, koristiti solarij, saunu i agresivne preparate sve dok se koža ne obnovi. Obavezno je nanošenje visokog zaštitnog faktora. Apocalypsis tretman fitopilingom zahtjeva posebnu pažnju nakon tretmana. Prva 2 dana lice bude crveno uz osjećaj peckanja i zatezanja, a zatim kreće intenzivna eksfolijacija koja traje 3-5 dana. Sve dok eksfolijacija ne završi zabranjuje se na bilo koji način dirati lice, umivati, nanositi čistače, serume i kreme. Dozvoljeno je samo nanositi zaštitni faktor. Zabranjeno je izlaganje suncu. Preporučujemo Juliette Armand Sun Film blok 50 koji dodatno sadrži antioksidanse . Nakon završene eksfolijacije potrebno je napraviti Recovery tretman obnove kože. Preporučuje se kućna njega Dermaheal gelom i Dermaheal kremom za bržu obnovu kože. Dr Platon u potpunosti je neinvazivna i bezbolna procedura stoga nije potreban poseban oporavak. Kod tretmana ožiljaka od akni oporavak ovisi o izboru tretmana. Više pogledajte pod OŽILJCI