Q-switch Nd Yag laser

Q-switch Nd-Yag laser (1064 nm/532 nm) napredna je vrsta laserske tehnologije namijenjena za tretiranje brojnih kožnih stanja. Laser radi na principu emitiranja valne duljine svjetlosti visoke energije, koja kada se fokusira na određeno stanje kože stvara toplinu i uništava bolesne stanice. Nd:YAG laser ima valnu duljinu od 1064 nm i ima sposobnost dosezanja dubljih slojeva kožnog tkiva od ostalih vrsta lasera.
U Q-switched načinu rada, Nd:YAG proizvodi 2 valne duljine, jednu u infracrvenom području (1064 nm) i drugu zraku valne duljine od 532 nm koja je korisna za površinske lezije kože. Q-switch način rada se odnosi na tehniku kojom laser stvara zraku visokog intenziteta u vrlo kratkim impulsima. 

Tretman

Laser se učinkovito koristi za uklanjanje pigmentacija, tetovaža, vaskularnih promjena, trajno uklanjanje dlačica, onihomikozu (gljivično oboljenje nokta) te za pomlađivanje i obnovu kože. Za vrijeme tretmana može se osjećati  peckanje, bockanje  i zagrijavanje koja se smanjuje kontaktnim hlađenjem i ako je potrebno lokalnom anestezijom. Nakon tretiranja vaskularnih promjena, pigmentacija, tetovaža i dlačica javlja se crvenilo i žarenje, moguće je i blaže oteknuće i  svrbež koji mogu trajati nekoliko dana nakon tretmana. Kod uklanjanja pigmentnih promjena i tetovaža na kraju tretmana pojavljuje se frosting (bijela glazura koju vidite na kraju tretmana nad tretiranom promjena i prolazi u pravilu za 20-40 minuta) i purpura (intenzivno crvenilo s mogućim kapilarnim krvarenjima koje uglavnom prolazi kroz nekoliko dana).

Kandidati

Kandidati za laserski tretman su osobe koje imaju:

  • vaskularne promjene (kapilare, hemangiome, venus lake, vaskularne malformacije)
  • pigmentne promjene (melazme, mrlje od sunca, madeže)
  • neželjene dlačice koje žele trajno ukloniti
  • tetovaže (plave, sive ili crne)
  • gljivičnu infekciju nokta

Rezultati

Broj tretmana ovisi o vrsti promjene koja se tretira.

Koliko laserskih tretmana je potrebno za pojedine promjene?
Vaskularne lezije: broj dolazaka ovisi o obliku, veličini i položaju lezija te tipu kože. Manje kapilare obično se mogu ukloniti u samo 1 do 3 tretmana. Za uklanjanje većih vena i paučastih vena može biti potrebno nekoliko tretmana.

Pigmentne promjene: broj tretmana ovisi o vrsti pigmentacije koja se tretira; dok solarna lentiga nestaju u pravilu nakon jednog tretmana za melazme je potrebno nekoliko dolazaka.

Uklanjanje dlaka: pacijentima je potrebno 6-8 tretmana, otprilike svakih 4 do 6 tjedana. Pacijenti s tamnijim tipovima kože mogu zahtijevati više tretmana.

Uklanjanje tetovaža: boja tetovaže i dubina pigmenta utječu na trajanje i ishod laserskog tretmana uklanjanja tetovaže. Za postizanje povoljnih rezultata može biti potrebno više tretmana (5 do 20) u razmaku od najmanje 4 tjedana.

Gljivična infekcija nokta: potrebno je 5-10 tretmana s razmakom od dva tjedna za potpuni učinak.

Oporavak

Nuspojave su rijetke i blage. Ponekad može doći do stvaranja hiperpigmentacija ili hipopigmentacija na koži. Rijetko se pojavljuju mjehuri, modrice, ožiljci i  bakterijska infekcija. Simptomi su najizraženiji 48 sati po tretmanu. Kod tretiranja pigmentnih promjena i tetovaža na površini kože stvaraju se krastice koje se ljušte kroz period od 3-10 dana (ponekad i do 15 dana). Moguća je reaktivacija Herpesa Simplexa pa ukoliko imate učestale infekcije obavijestite liječnika prije tretmana. Da bi spriječili neželjene nuspojave bitno se pridržavati uputa liječnika. Nakon tretmana zabranjuje se izlaganje suncu, odlazak u solarij, saunu te teže fizičke aktivnosti sve dok se koža ne oporavi. Na tretirano područje  se smiju nanositi samo  kreme  i preparati koje liječnik preporučuje. Pri kontaktu sa suncem obvezan je visoki zaštitni faktor.