Tretman vlasišta

Bujna i zdrava kosa san je brojnih muškaraca i žena. Ipak radi određenih genetskih faktora, smanjene cirkulacije vlasišta, manjkave dopreme hranjivih tvari, autoimunih bolesti i hormonskog utjecaja kosa gubi čvrstoću, može se prorijediti njezin rast i posljedično može otpadati. Najčešće bolesti vlasišta predstavljaju androgentska alopecija (gubitak kose uslijed djelovanja androgenih hormona), alopecija areata (gubitak kose u obliku okruglih žarišta najčešće autoimunski uvjetovana) te telogeni efluvij (privremeni gubitak kose uvjetovan hormonima, akutnom bolešću ili infekcijama)

Tretman

U našem centru dostupno je nekoliko tretmana za poboljšanje rasta kose.

Plazma bogata trombocitima (PRP) prirodna je metoda koja koristi snagu Vaše vlastite krvi. Naime trombociti sadržani u plazmi obiluju faktorima rasta koji potiču mikrocirkulaciju i dopremu hranjivih tvari, smanjuju upalu, potiču druge stanice na cjeljenje i regeneraciju. Time potiču uspavane folikule kose na ponovni rast, povećavaju čvrstoću postojećih vlasi i progušćuju kosu. Tretman se izvodi na način da se iz vene na ruci izvadi 6 ml vaše krvi koja se potom centrifugira kako bi se plazma odvojila od crvenih krvnih stanica. Potom se sitnim iglicama na prethodno anestezirano područje aplicira plazma bogata trombocitima.

Karboksiterapija je metoda pri kojoj se injektivno u vlasište ubrizgava plin ugljični dioksid (CO2). On djeluje kao moćni vazodilatator koji širi krvne žile i time doprema veću koncentraciju kisika i hranjivih tvari. Također tkivo višak CO2 prepozna kao manjak kisika čime se povećava broj kapilara koji hrane dlačne folikule. Tretman je ugodan jer se plin prije aplikacije zagrijava. Postupak traje 45 minuta.

Stimulirajući aktivni filer za kosu koktel je hijaluronske kiseline, vitamina i peptida. Jedinstvena tehnologija osigurava postojanost oslobađanja aktivnih sastojaka i peptida u korijenu kose. To omogućuje aktivnom kompleksu učinkovito poticanje mikrocirkulacije vlasišta, stimulaciju rasta kose, suzbijajući većinu uzroka ispadanja kose. Prednosti tretmana su: revitalizacija folikula dlake, povećanje debljine kose, smanjenje suhoće vlasišta uključujući perut i suhu kosu, zaštita kolagena od razgradnje, produljenje trajanja transplantata kose. Tretman se izvodi na prethodno anesteziranom vlasištu ubodima malom iglicom. Vrijeme izvođenja tretmana je sat vremena.

Kandidati

Kandidati za navedene metode su osobe koje imaju:

  • androgentsku alopeciju
  • alopeciju areatu
  • sezonsko ispadanje kose
  • ispadanje kose nakon trudnoće i dojenja
  • ispadanje kose uslijed stresa i hormonskog disbalansa
  • slabu, oštećenu i prorijeđenu kosu

Najčešće kontraindikacije za gore navedene procedure su trudnoća, dojenje, poremećaji zgrušavanja krvi i trombocitopenija, aktivna infekcija, upala vlasišta i tumor.

Rezultati

Preporučeno je napraviti 3 tretmana krvnom plazmom s razmakom od mjesec dana između svakog tretmana, a nakon porasta rasta kose jedan tretman održavanja svakih 6 mjeseci. Prvi rezultati se vide nakon nekoliko mjeseci od prvog tretmana. Tretman karboksiterapije poželjno je napraviti 6 do 10 puta s razmakom od 2 tjedna između tretmana. Prvi rezultati se zamjećuju nakon 3 mjeseca, a svakim sljedećim tretmanom rezultat je bolji. Revitalizirajući filer za kosu aplicira se 2 do 4 puta s razmakom od 2 tjedna između svakog tretmana. Prvi rezultati vide se 12 tjedana po tretmanu.

Oporavak

Metode za poticanje rasta kose ne zahtijevaju vrijeme oporavka niti specijalnu njegu nakon tretmana. Po tretmanu se može primijeniti blago crvenilo i osjetljivost tretirane zone. Preporučeno je na tretman doći čiste kose, a ukoliko netko ide na bojanje kose savjetuje se obaviti taj postupak nekoliko dana prije zahvata.