Ispadanje kose-koji su uzroci i kako se liječi

Prorjeđivanje kose ili ispadanje kose u svakodnevnom životu se nameće kao veliki, ali i vidljivi estetski nedostatak. Alopecija, kako medicinski nazivamo gubitak kose narušava kvalitetu života i kod nekih remeti i psihičko zdravlje. Ispadanje kose može biti lokalizirano, ali i difuzno. Uzroci ispadanja kose Genetski- ovaj tip najčešće viđamo kod muškaraca gdje se kosa prorijeđuje i u potpunosti gubi po muškom tipu, frontalno i na tjemenu. Rjeđi je ženski tip ćelavosti gdje se kosa prorijeđuje u tjemenom dijelu. Hormonalne promjene- fiziološko ispadanje kose događa se nakon poroda, a gubitak zaštitnog utjecaja estrogena događa se i u menopauzi i starenjem. Stanja poput policističnih jajnika i bolesti nadbubrežne žlijezde također mogu biti uzrokom. Mehanička i kemijska oštećenja- kozmetički postupci poput prečestog bojanja, izbjeljivanja, prejakog pletenja i zatezanja mogu oštetiti folikule dlake.

Lijekovi- lijekovi poput tableta za akne, snižavanje tlaka i kolesterola mogu smanjiti rast kose. Dijeta- nedovoljan unos vitamina i minerala kroz redukcijski dijetu, kao i niskoproteinska te kalorijski ograničena dijeta povezuju se s gubitkom kose. Stres- stresni događaj poput emocionalnog i fizičkog šoka, operacije unatrag 3 mjeseca često se manifestira s difuznim gubitkom kose.

Kako se liječi ispadanje kose?

Ispadanje kose liječi se ovisno o uzroku. Kod određenih stanja primjenjuju se lijekovi, kreme, šamponi, vitamini za poticanje rasta kose. Dodatno, estetski tretmani za vlasište mogu biti vrlo učinkoviti. Dobro se posavjetovati s dermatologom kod bilo kakve vrste ispadanja kose jer on najbolje može procijeniti uzrok i o tome ovisno liječenje.

Estetski tretmani za vlasište

Prp (plazma bogata trombocitima) PRP metoda široko je primjenjivana u medicini, a često se koristi kao potporna metoda u poticanju rasta kose. Često se koristi kod pacijenata sa genetskim, hormonskim i upalnim ispadanjem kose, nakon transplatacije kose. Potiče dopremu hranjivih tvari u folikul dlake, osigurava bolju cirkulaciju vlasišta i potiče rast kose. Također, PRP ojačava dlaku, čini je debljom te povećava gustoću i kvalitetu kose. Prp se dobije od pacijenta kojem se izvadi krv, koja potom se centrifugira i izdvoji se plazma bogata trombocitima. Aplicira se sitnim iglicama u vlasište. Tijekom tretmana osjeća se manja nelagoda i bolnost tijekom aplikacije. Za rezultat je potrebno barem 3 tretmana s razmakom od mjesec dana između. Rezultat je vidljiv tek nekoliko mjeseci po zadnjem tretmanu radi razvojnih faza rasta dlake.

Karboksiterapija

Karboksiterapija je terapija ugljičnim dioksidom koji se prirodno pojavljuje u tijelu. Apliciran intradermalno u malim količinama poboljšava prokrvljenost tkiva, povećanje broja kapilara što je ključno za prehranu folikula dlake i normalan rast kose. Tretman je brz, siguran i bez opasnosti od alergija ili intolerancije. Plin se ubrizgava u kožu na područjima gdje ispada dlaka pomoću plitkih injekcija tankom iglom. Karboksiterapiju treba provoditi u nizu, s individualnim odabirom broja ponavljanja, u razmacima od 1-2 tjedna. Karboksiterapija je također izvrsna metoda potpore drugim tretmanima protiv ćelavosti (npr. mezoterapiji ili PRP-u). Vlasište neposredno nakon zahvata može biti blago crveno i natečeno; ponekad pacijenti osjećaju i blago peckanje ili trnce. Nakon niza tretmana (obično oko 8-10), gubitak kose je inhibiran i stimuliran je rast nove kose. Rastuća dlaka je jača i gušća. Karboksiterapija donosi poboljšanje u liječenju ćelavosti različitog podrijetla, uključujući androgenetsku alopeciju, alopeciju areatu, sezonski gubitak kose, gubitak kose nakon trudnoće i dojenja gubitak kose nakon hormonalnih terapija, pod stresom slaba, oštećena kosa osobito kod žena.

Polinukleotidi

Polinukleotidi se sastoje se od nukleotidnih lanaca, DNK i RNK, koji se obično dobiju iz lososa. Ovi polinukleotidi su pročišćeni i sterilizirani za medicinsku upotrebu. Djeluju na staničnoj razini, potičući proliferaciju fibroblasta i sintezu kolagena. Pospješuju rast krvnih žila, čime poboljšavaju protok krvi u vlasištu. Njihova protuupalna svojstva i svojstva zacjeljivanja rana ključna su u rješavanju gubitka kose, često izazvanog upalnim procesima. Protuupalni učinak polinukleotida zapocinje netom nakon aplikacije. Učinkoviti su u rješavanju hormonskog gubitka kose, uključujući mušku i žensku, njegujući folikule dlake i stvarajući optimalno okruženje za rast kose. U vlasište se ubrizgavaju injektivno, što može uzrokovati kratkotrajni osjećaj peckanja i lokalizirano oticanje. Za optimalne rezultate preporučuje se kura od 4 ili više tretmana svaka 2-4 tjedna, nakon čega slijede tretmani održavanja. Što se tiče gubitka kose, potrebno je nekoliko tjedana da se vidi početni rezultat jer je folikulima kose potrebno vrijeme da prođu kroz svoje cikluse rasta – obično 4-6 tjedana.

Mezoterapija za kosu-Hair bloom filler

Revolucionarni aktivni kompleks za poticanje rasta kose sadrži zaštićenu mješavinu peptida,hijaluronsku kiselinu i vitamine. Jedinstvena tehnologija osigurava produženo otpuštanje aktivnih sastojaka i peptida do korijena kose što osigurava ravnomjerno otpuštanje peptida između tretmana. Time se optimizira mikrocirkulacija vlasišta i učinkovito potiče rast kose. Tretirani folikuli nakon tretmana značajno povećaju broj matičnih stanica kose i potiče se rast nove kose. Tretman revitalizira folikule dlake, povećava debljinu kose, uklanja suho vlasište boreći se s problemima uključujući perut i suhu kosu, štiti kolagen od razgradnje, produžuje trajanje transplantata kose. Izvodi se injektivno, a prilikom aplkciranja može se osjetiti lagano peckanje i bockanje. Obično se ponavljaju 2-3 tretmana s razmakom od mjesec dana.