Aplikacija autolognih fibroblasta

Fibroblasti su osnovne stanice vezivnog tkiva koje sintetiziraju kolagen i druge proteine veziva. Nadalje, luče različite čimbenike rasta koji potiču rast drugih stanica kože i održavanje strukturne cjelovitosti kože kao i stvaranje novih krvnih žila. Starenje kože multifaktorijalan je i složen proces karakteriziran progresivnim gubitkom integriteta i funkcije kože. Broj, obujam i snaga fibroblasta kronološki opada radi prirodnih staničnih i molekularnih zbivanja. Također, ostarjeli fibroblasti luče veću razinu signalnih molekula koje razgrađuju kolagen. S druge strane, uništavanje fibroblasta i posljedični gubitak kolagena uočen je u ožiljcima od akni, a rezultat je manjkavog zacjeljivanja nakon lokalne ili sistemske upale. Ovaj nedostatak dovodi do uništenja dermalnih struktura s naknadnom fibrozom.

Tretman

U posljednjih nekoliko godina, obećavajući potencijal autologne transplantacije fibroblasta postao je novi terapijski modalitet za nadoknadu oštećenih fibroblasta. Tretman na prirodan način poboljšava izgled bora, akni i ožiljaka radi prirodne aktivacije kolageneze. Kao uzorak za proizvodnju autologne stanične linije fibroblasta uzima se mali komadić kože pacijentovog retroaurikularnog područja (stražnji dio ušne resice) koji ima najmanje oštećenje UV zračenjem.

Mjesto s kojeg se uzorkuje prethodno se anestezira provodnom anestezijom tako da je postupak bezbolan. Uzorak kože se otprema u laboratorij u kojem se izoliraju i kultiviraju fibroblasti kroz 4 do 6 tjedana. Nakon tog perioda pacijent dolazi na tretman aplikacije autolognih fibroblasta. Tretirana regija namaže se lokalnim anestetikom koji se drži na koži 30- 40 minuta nakon čega se koža prebriše dezinficijensom. Potom se sitnim inzulinskim iglicama fibroblasti u tekućoj formi apliciraju na željenu regiju.

Vremenom se u tretiranoj regiji povećava stvaranje kolagena, elastina i drugih gradivnih elemenata veziva čime se bore i ožiljci na prirodan način popunjavaju, poboljšava se tekstura i tonus tretirane regije.

Metoda je potpuno prirodna, ne izaziva imunološke reakcije jer se u procesu kultivacije koriste autologni fibroblasti (vlastite stanice). Stanice se prilikom kultivacije mogu laboratorijski sačuvati duži niz godina te ukoliko pacijent želi ponoviti tretman nakon nekoliko godina, bez potrebe za ponovnim uzimanjem uzorka.

Kandidati

Osobe koje na prirodan način žele poboljšati izgled statičkih bora (nazolabijalne bore, bore oko usta, licu na bradi, vratu i rukama) te dinamičkih bora (bore oko očiju, između obrva i na čelu). Metoda predstavlja i dugotrajno rješenje u smanjenju i popunjavanju ožiljaka od akni. Tretman je kontraindiciran u osoba koje na tretiranoj regiji imaju aktivnu infekciju ili upalu, poremećaje zgrušavanja krvi i tumor.

Rezultati

Tretman se ponavlja 3 puta s razmakom od 4 do 6 tjedana između tretmana. Prvi rezultati se vide nakon otprilike 2 mjeseca. Efekt tretmana vidljiv je od 3 do 5 godina.

Oporavak

Nakon tretmana može se očekivati blago crvenilo, osjetljivost, oteknuće i modrice tretirane regije. Sve nuspojave privemene su i prolazne naravi. Preporučeno je izbjegavati upotrebu sapuna i kozmetike za lice 72 sata nakon tretmana. U slučaju dugotrajnije reakcije crvenila, oteknuća ili boli može se lokalno primijeniti led.