Smanjenje podbratka

Podbradak, često poznat i kao tzv. dvostruka brada nastaje kao posljedica popuštanja kolagena i mišića vrata te taloženja masnih naslaga. Razlozi nastanka su brojni: genetski utjecaj, ženski spol, debljanje, starenje kože, hormonski disbalans i uzimanje nekih lijekova. Svakako predstavlja estetski problem radi kojih se osobe sve više obraćaju u težnji da postignu bolju konturu i riješe se nepoželjnog podbratka.

Smanjenje podbratka

Tretman

Smanjenje podbratka moguće je uz nekoliko različitih metoda. Svaka od njih predominantno djeluje na neki od faktora koji sudjeluju u nastanku podbratka – masno tkivo, vezivno tkivo ili kožu.

Kriolipoliza je metoda koja trajno uklanja masne naslage zaleđivanjem. Masne stanice se u cijelosti izlučuju iz organizma klasičnim metaboličkim procesima. Za razliku od drugih kriolipoliza uređaja gdje su u aplikatoru integrirane samo dvije ploče koje hlade, Cool Sculpt kriolipoliza ima hlađenje kroz cijelu površinu aplikatora, za 360°, čime je učinak bolji, a vrijeme tretmana kraće. Tretman je siguran za okolno tkivo jer se zamrzava samo masni jastuk u aplikatoru dok je površina kože zaštićena posebnom membranom. Preko membrane vršimo usis masnog tkiva u aplikator koji hladi do – 10°C. Prije hlađenja tkivo se zagrijava što tretman čini ugodnijim.

Id duo sculpt  je najnovija tehnologija smanjenja obujma i redukcije masnih naslaga. Fokusirana monopolarna radiofrekvencija djeluje  kroz elektrode koje se apliciraju na podbradak  Monopolarna radiofekvencija prodire najdublje od ostalih tipova radiofrekvencija te ciljano djeluje na masno tkivo. Toplina koju proizvode u masnom tkivu akumulira se za cijelo vrijeme tretmana i postiže se jak lipolitički efekt. Osim utjecaja na smanjenje obujma djeluje i na učvršćivanje veziva pa time zateže kožu. Nakon što postavimo elektrode, određujemo željenu dubinu djelovanja preko odabira adekvatnih paramentara jer različite debljine masnog tkiva zahtijevaju različiti pristup. U konačnici namještamo temperaturu s obzirom na karakteristike tkiva i udobnost klijenta. Tretman traje 20 minuta i za vrijeme tretmana osjeća se toplina.

Karboksiterapija je metoda pri kojoj se pod kožu ubrizgava plin ugljični dioksid koji ima direktni utjecaj na destrukciju masnih naslaga te stimulira nastanak novih krvnih žila. Također potiče mikrocirkulaciju i dotok kisika čime je proces otplavljivanja masnih kiselina ubrzan, a potaknuto je stvaranje novog kolagena koji učvršćuje kožu. CO2 se prije aplikacije zagrijava radi čega je tretman ugodan i bezbolan. Tijekom provođenja terapije na mjestu injektiranja plina može se osjetiti blagi pritisak ili pulsiranje te krepitacije na dodir (slušni fenomen škripanja pri dodiru tretiranog područja) što prolazi kroz nekoliko minuta. Budući da je jako topljiv, CO2 brzo difundira u okolna tkiva, a reapsorbira se kroz pet minuta.

HIFU, fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta cilja energiju na SMAS ovojnicu mišića koja daje koži čvrsti oslonac. Izaziva termička oštećenja na 60° C s ciljem prirodnog zacjeljivanja što rezultira napinjanjem SMAS sloja. Nakon čišćenja kože nanosi se ultrazvučni gel na područje koje želimo tretirati. Za vrijeme tretmana osjeća se bockanje i probadanje jer se energija fokusira na određenoj ciljanoj dubini. Posljedica je naglo povećanje topline do 60° i stvaranje termičkih lezija što za učinak ima prirodni oporavak sa formiranjem novih vezivnih vlakana. Poseban aplikator koji se koristi za podbradak fokus ima na masno tkivo gdje izaziva efekt lipolize i formira vezivo. Time učvršćuje kožu i mišiće vrata te poboljšava konturu tretirane regije.

Neinvazivni medicinski uređaj Plasmage koji radi na principu plazma energije nekirurški uspješno uklanja višak kože na podbratku i zateže kožu čime podbradak izgleda vizualno manjim. Princip rada uređaja je oslobađanje malih frakcija plazma energije na vrhu iglice uređaja čime se postiže kontrolirano termičko zagrijavanje. Pri kontaktu s kožom ostaju male krastice koje cijele kroz nekoliko dana. Radi oslobađanja frakcionirane energije višak kože sublimira (isprava u okolinu) i koža se retrahira (zateže). Tretman se provodi na lokalno anesteziranoj koži pa je bezbolan.

Kandidati

Potrebu za korekcijom podbratka mogu imati osobe oba spola, češće žene iz svih dobnih skupina od čega je tretman najtraženiji u srednjoj i starijoj životnoj dobi.  Kandidati za kriolipolizu nisu osobe koje boluju od krioglobulinemije, bolesti hladnih aglutinina, urtikarije izazvane hladnoćom te autoimunih bolesti koje izazivaju Raynauldov fenomen.  Id duo sculpt je kontraindiciran kod onkoloških bolesnika, kod osoba sa ugrađenim pacemaker-om i metalnim implatantima.Karboksiterapija kontraindicirana je kod trudnica, aktivnih tumora, infekcija i upala, fotosenzitivnih stanja poput sistemskog lupusa, uzimanja fotosenzitivnih lijekova, teže srčane bolesti, sklonosti stvaranju ožiljaka. Osobe s epilepsijom, nereguliranim tlakom, metalnim implatantima, kožnim oboljenjima u zoni tretmana te trudnice kontraindicirane su za HIFU. Osobe koje imaju aktivne upale, infekcije na mjestu aplikacije, trudnice, osobe sa pacemakerom i one sklone stvaranju hipertrofičnih ožiljaka nisu kandidati za Plasmage uređaj.

Rezultati

Zamrzavanjem masnog tkiva kriolipolizom odmah dolazi do kristalizacije masne stanice. Posljedica je apoptoza (programirana stanična smrt). Masno tkivo postaje nekrotično i raspada se te se sistemom eliminacije izlučuje iz organizma.
Proces je postepen stoga prve rezultate očekujemo nakon 3 – 4 tjedna, a konačne nakon 2 mjeseca. Jednim tretmanom trajno se ukloni 25-30% masnih stanica tretirane zone. Prosječno se radi od 2 do 3 tretmana.

Tretmani Id duo sculptom se rade svaka 3-4 tjedna, a preporuka je napraviti 4 tretmana u kontinuitetu. Već od jednog tretmana postiže se lokalna redukcija masnih naslaga i do 20%. Prvi rezultati se vide nakon 4 tjedna, a konačni nakon 3 mjeseca jer je potrebno  vrijeme da se produkti masnih stanica u potpunosti izmetaboliziraju.

Za puni rezultat karboksiterapije poželjno je napraviti između 4 do 6 tretmana s razmakom od 2 do 4 tjedna između svakog tretmana. Većina osoba primjećuje razliku  već nakon 2 tretmana. Konačni rezultat se može očekivati nakon 2 do 6 mjeseci.

Rezultat HIFU tretmana vidljiv je odmah nakon tretmana u vidu zategnutosti kože i smanjenih bora na podbratku, a konačan rezultat postiže se nakon 2-3 mjeseca i s vremenom postaje još bolji.
Preporuča se 3 tretmana sa razmakom od 2-3 tjedna.

Plasmage tretman postiže svoj efekt već nekoliko dana po prvom tretmanu u vidu smanjenja viška kože i podizanja tonusa. Tretman se može po potrebi ponoviti za mjesec dana.

Oporavak

Nakon tretmana kriolipolize područje je privremeno crveno i blijedo, javlja se osjećaj peckanja, bockanja i svrbeža te punoće u grlu nakon tretiranja podbratka. Sve nuspojave nestaju u roku par dana. Tretman je u potpunosti siguran. Odmah nakon tretmana možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Nakon tretmana Id duo sculptom područje može nekoliko sati biti crveno. Preporučuju se piti dosta vode nekoliko dana poslije tretmana radi boljeg izlučivanja raspadnih produkata masti te reducirati unos slane, začinjene i masne hrane.

Nakon karboksiterapije u tretiranoj zoni može se primijetiti blago crvenilo radi potaknute cirkulacije i dotoka kisika. Nakon tretmana nije preporučeno uranjanje u vodu tretiranog područja 4 sata nakon zahvata. Po tretmanu se mogu pojaviti blage modrice, oteklina i osjetljivost koje prolaze kroz nekoliko dana.

Tretman HIFU uređajem ne zahtijeva oporavak i odmah se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima. 2 dana prije i nakon tretmana ne smiju se uzimati protuupalni lijekovi jer će utjecati na pozitivan upalni proces koji izazivamo tretmanom u svrhu prirodne regeneracije.

Nakon Plasmage tretmana zaostaju male smeđkaste krastice na mjestima otpuštanja plazme koje prođu za 5 do 6 dana. Tretirano područje potrebno je u tom periodu mazati kremom za obnovu kože. Prvih nekoliko dana od tretmana može se očekivati oteknuće tretirane regije i vidljivost malih smeđih krastica koje nakon otpadanja lagano blijede. Sve promjene su privremene i prolazne su naravi.