Zatezanje kože

Napretkom tehnologije dobili smo mogućnost neinvazivnog zatezanja kože, nešto što je do sada bilo samo u rukama kirurga. Još uvijek kirurgija je vodeća metoda odstranjivanja velikog viška kože koji se javlja uslijed velikog mršavljenja. Međutim manji višak kože, opuštenu kožu, loš tonus sada možemo rješavati neinvazivno i bez potrebnog oporavka nakon tretmana.

Faktori koji utječu na opuštanje kože su:

  • starenje gdje dolazi do gubitka potkožnog masnog tkiva i propadanja veziva (kolagena i elastina)
  • genetika
  • naglo mršavljenje
  • hormoni
  • rastezanje kože uslijed trudnoće

Napetost kože ovisi o gustoći i čvrstoći vezivnog tkiva, o količini potkožnog masnog tkiva,  napetosti mišića i njegovih ovojnica. Koristimo različite tehnologije i metode ovisno o stupnju opušenosti kože te procjeni potkožnog tkiva kao potpore.

RADIOFREKVENCIJA je napravila revoluciju u tretmanima zatezanja kože. Zagrijavajući tkivo do 41 °C potiče formiranje kolagena i elastina i na taj način zateže kožu.

HIFU, fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta cilja energiju na SMAS ovojnicu mišića koja daje koži čvrsti oslonac. Izaziva termička oštećenja na 60° C s ciljem prirodnog zacjeljivanja što rezultira napinjanjem SMAS sloja.

PLASMAGE proizvodi plazmu (stanje između tekućeg i plinovitog) te točkastim aplikacijama preko kože retrahira višak.

CO2 frakcijski laser, ablativni laser koji obnavlja kožu remodelirajući kolagen. Sinteza novog kolagena i poboljšanje izgleda kože nastavlja se i do 6 mjeseci nakon tretmana. Prije tretmana nanosimo anestetsku kremu, a za vrijeme izvođenja tretmana dodatno hladimo kožu hladnim zrakom sa -25 stupnjeva što tretman čini ugodnijim, a crvenilo kože manje izraženim. Ovisno o izgledu i stanju kože definira se broj tretmana. Ponekad samo jedan tretman daje odlične rezultate. Tretman se može ponoviti nakon 30-45 dana.

COG MEZONITI, duge biorazgradive niti polidioksana koje se apliciraju potkožno. Oko niti se stvara čvrsto vezivo koje daje potporu koži i zateže je, a  sama nit se razgradi kroz 6 mjeseci.

KARBOKSITERAPIJA, potkožno ubrizgavanje plina CO2 preko malih igala potiče stvaranje novog kolagena i regeneraciju te na taj način napinje kožu.

zatezanje kože

Tretman

Radiofrekvencija

Nije potrebna priprema. Na područje tretmana nanosimo kremu preko koje izvodimo tretman radiovalovima. Za vrijeme tretmana se osjeća ugodna toplina. Tretman traje od 30 – 60 min ovisno o području. Izvodi se 2 puta tjedno i potrebno je minimalno 5 tretmana. Tretman je u potpunosti neinvazivan.

HIFU

3 dana prije tretmana ne preporučuje se uzimanje protuupalnih lijekova jer će narušiti pozitivnu upalnu reakciju koju izazivamo tretmanom. Na područje tretmana nanosimo  ultrazvučni gel i preko njega radimo HIFU. Za vrijeme tretmana osjeća se bockanje, a na određenim mjestima probadanje. Tretman traje 30 minuta i fokusira se na određeno područje. Potrebno je 3-4 tretmana u razmaku mjesec dana između tretmana.

Plasmage

Prije tretmana nanosimo anestetsku kremu. Za vrijeme tretmana osjeća se peckanje. Tretman traje 30-60 min ovisno o području. Obično je potrebno 1-2 tretmana u razmaku 30 dana između tretmana

CO2 frakcijski laser

Prije tretmana nanosimo anestetsku kremu. Za vrijeme tretmana osjeća se blago peckanje koje postaje intezivnije sa većim brojem prijelaza laserom. Može se ići i do 5 prijelaza. Za vrijeme tretmana kožu hladimo hladnim zrakom sa – 25 stupnjava što tretman čini ugodnijim , a crvenilo kože svodi na minimum.

COG mezoniti

Potrebno je definirati broj i veličinu niti. Prije tretmana nanese se anestetska krema. Niti se provlače potkožno i zatežu se u suprotnom smjeru od pada kože. Za vrijeme tretmana osjeća se blaga nelagoda zbog prolaza niti pod kožom ali bez osjećaja boli. Tretman sa pripremom traje do 60 min.

Karboksiterapija

Nije potrebna priprema. Potkožno ubrizgavamo plin CO2 koji se prethodno zagrijava što tretman čini ugodnijim. Za vrijeme tretmana osjeća se lagano peckanje. Tretman traje od 20-40 min ovisno o veličini područja. Tretman se ponavlja nakon tjedan dana. Potrebno je 2-5 tretmana ovisno o stanju kože.

Kandidati

Svaka od metoda ima svoje kontraindikacije.
Osobe sa ugrađenim pacemaker-om i metalnim implatantima  kontraindicirane su za tretman radiofrekvencijom, Plasmage-om i HIFU.
Osobe sa epilepsijom, metastatskim tumorima, temperaturom, kožnim oboljenjima na zoni tretmana, trudnice te osobe sa velikim viškom kože kontraindicirane su za sve tretmane.
Osobe sa autoimunim oboljenjima kontraindicirane su za tretman mezonitima.

Rezultati

Kako je cilj svih metoda sinteza kolagena i elastina, za rezultate treba 3-4 tjedna nakon čega rezultati budu bolji još nakon nekog vremena. Koža iz dana u dan bude napetija i zategnutija. Kod tretmana Plasmage-om  rezultati su vidljivi već nakon par dana kada otpadnu krastice.. Kod tretmana Co2 laserom konačan rezultat može biti i do 6 mjeseci dok se kolagen u potpunosti ne remodelira i izgradi.

Oporavak

Nakon tretmana radiofrekvencijom i HIFU-om nema oporavka. Odmah se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Nakon Plasmage tretmana zaostaju krastice koje se preporučuju tretirati maxitrol-om prvih 5 dana. Za to vrijeme treba se izbjegavati namakanje vodom i nanošenje bilo kakvih preparata te se zabranjuje izlaganje suncu te odlazak u saunu sve dok krastice ne otpadnu.

Nakon Co2 frakcijskog lasera pojavljuje se edem i crvenilo. Edem traje 2-3 dana, a crvenilo postaje intezivnije u tom periodu sa formiranjem malih krastica na površini kože, nakon čega slijedi ljuštenje kože koje obično završava 6-10-ti dan nakon odrađenog tretmana. Za to vrijeme kožu je potrebno hidratizirati , a na tretirano područje mogu se nanositi i oblozi  od fiziološke otopine. Izlaganje suncu treba izbjegavati dok se koža ne oporavi, a nanošenje visokog zaštitnog faktora je obavezno ukoliko je područje izloženo suncu.

Nakon mezoniti tkivo može biti malo natečeno zbog potkožne traume što se povuče kroz 2-3 dana.

Karboksiterapiju mogu pratiti lagane modrice na mjestima uboda koje prolaze kroz koji dan.