Lasersko uklanjanje kapilara i vena nogu

Kapilare i vene nogu pojavljuju se kod velikog broja žena, a predstavljaju estetski, a nekada i zdravstveni problem. Njihova pojava je najčešće bezbolna, ali također mogu izazivati simptome težine u nogama, svrbež, grčeve i oticanje nogu. Nastaju uslijed većeg tlaka u površinskom venskom sustavu ili oštećenja zalistaka u površnim venama. Najveću ulogu u tom mehanizmu nastanka ima genetika, estrogen, starenje i izlaganje toplini.

Tretman

Diodni laser i Nd Yag laser  za uklanjanje kapilara djeluje na principu selektivne fototermolize. Na taj način se energija određene valne duljine apsorbira u kapilarama što izaziva njihovo termičko zagrijavanje, koagulaciju te destrukciju. Budući da laser cilja na pigment hemoglobin koji se nalazi samo u krvnim žilama, nema straha od oštećivanja okolnog tkiva. Za vrijeme tretmana osjeća se blago zagrijavanje te peckanje. Po tretmanu se može primijetiti trenutno bljedilo, a potom crvenilo i blago oteknuće iznad kapilara. U roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana pojedine kapilare se eliminiraju i nestaju. Tretman laserom se ne izvodi za vrijeme ljetnih mjeseci radi rizika od hiperpigmentacija i hipopigmentacija.
Laserom možemo ukloniti sljedeće:

  • teleangiektazije (paučinaste crvene do crveno-ljubičaste kapilare u promjeru od 0.5 do 1 mm )
  • flebektazije/venule (deblje zelenkaste kapilare u promjeru od 1 do 2 mm)
  • retikularne vene (plavičaste vene veličine od 2 do 3 mm)

Kandidati

Ukoliko Vas muče kapilare na nogama i želite ih trajno riješiti kandidat ste za lasersko uklanjanje. Kandidati nisu trudnice, epileptičari, osobe koje uzimaju fotosenzitivne lijekove (npr.izotretinoin, doksiciklin..), osobe koje imaju infekciju i upale na regiji koju žele tretirati.

Rezultati

Manje teleangiektazije potpuno se uklone već nakon jednog tretmana, dok je za opsežnije kapilare potrebno 3 do 4 tretmana.

Oporavak

Nekoliko dana po tretmanu tretirano područje može biti crveno, osjetljivo, i blago oteknuto. Po smanjenju crvenila na kapilarama se pojavljuju sitne krastice. Njih nije poželjno mehanički skidati, raditi depilaciju ili vakuumske tretmane dok one ne otpadnu. Krastice mogu potrajati i do mjesec dana po tretmanu. Sve pojave su privremene i prolazne. Vrlo rijetke nuspojave su hipopigmenatacije, hiperpigmentacije te ožiljci, a ukoliko se poštuju preporuke poslije tretmana mogućnost nastanka ovih promjena svedena je na najmanju moguću mjeru. Prva dva do tri dana na tretiranu regiju se može stavljati led kako bi oteknuće i crvenilo što prije prošlo. Preporučeno je stavljati kreme sa visokim zaštitnim faktorom mjesec dana po tretmanu. Mjesec dana po tretmanu nije poželjno izlaganje jačem suncu.