Laserska terapija gljivica

Onikomikoza je gljivična infekcija nokta. Najčešća je bolest noktiju i čini oko polovice svih abnormalnosti noktiju. Procjenjuje se da utječe na gotovo 10% opće populacije, a pojavljuje se u gotovo 30% osoba starijih od 60 godina. Češće se pojavljuje na noktima stopala, od čega najčešće na palčanom noktu. Znakovi i simptomi gljivica na noktima su zadebljeni nokat žućkasto obojen, mrvljenje ili lomljenje nokta, gubitak sjaja nokta, neugodan miris iz ležišta nokta, bijele mrlje po noktima.

Tretman

Lasersko uklanjanje gljivica djeluje na način da niska gustoća energije određene valne duljine toplinski postiže zagrijavanje tkiva nokta. Kada tkivo više ne podnosi zagrijavanje, proteini u noktu se zgrušaju. Sljedeće se postiže da voda  unutar nokta naglo ispari. Time se postiže fragmentacija i uništavanje gljivica. Za razliku od djelomične učinkovitosti i raznih nuspojava lijekova primijenjenih na usta radi eradikacije gljivica, laserski tretman je terapija izbora za uništavanje gljivica na noktima. Pruža izvrsne rezultate s dubokim prodiranjem, osiguravajući učinkovit tretman bez da utječe na okolno tkivo. Tijekom postupka patogeni koji uzrokuju gljivice na noktima ciljano se uništavaju omogućujući da novi zdravi nokat nesmetano raste. Proces je potpuno siguran i bezbolan. Važno je ukloniti lak s noktiju dan prije provođenja postupka.

Rezultati

Ishod liječenja može se postići jednim ili dvama tretmanima s razmakom od mjesec i pol do dva mjeseca između tretmana, ali to ovisi o težini gljivične infekcije. Ishod, rast novih prozirnih struktura noktiju stoga nije odmah vidljiv. Ipak, otprilike 6 – 8 tjedana nakon početnog tretmana uočavaju se prve novonastale prozirne strukture noktiju. Ako ovo nije slučaj može se provesti dodatni tretman. Treći tretman se po potrebi provodi nakon 6 – 8 tjedana od drugog tretmana. Krajnji rezultat trebao bi biti vidljiv za 9 mjeseci do jedne godine budući da nokti, a pogotovo na stopalima, sporo rastu.

Kandidati

Kandidati su sve osobe koje pate od gljivica na noktima i žele ih se trajno i bezbolno riješiti. Za razliku od drugih modaliteta liječenja gljivica, laser nema težih nuspojava, a izvrsna je alternativa za mnoge pacijente koji ne mogu  ili ne žele uzimati oralne lijekove. Laserski tretman se ne preporučuje trudnicama, osobama ispod 18 godina, osobama koje boluju od epilepsije i pacijenata s aktivnim tumorom.

 

Oporavak

Većina ljudi opisuje postupak ugodan, s osjećajem topline i zagrijavanja u tretiranom noktu. Odmah nakon postupka nokat može biti topao na dodir. Međutim, moguće nuspojave mogu uključivati ​​osjećaj topline i/ili laganu bol nakon tretmana, crvenilo tretirane kože oko nokta u trajanju od 24 – 72 sata, lagano oticanje tretirane kože oko nokta u trajanju od 24 – 72 sata, a na noktu se mogu pojaviti promjene boje. U vrlo rijetkim slučajevima, mogu se pojaviti mjehurići na koži oko tretiranog nokta. Većina pacijenata može odmah nastaviti s normalnim aktivnostima. Dugoročno ako je liječenje uspješno, dok nokat krene rasti vidjet ćete izrastanje novog, zdravog nokta. Da bi se izbjegla infekcija susjednih noktiju pacijent može koristiti kreme, lakove ili sprejeve protiv gljivica nakon laserskog tretmana. Osobito preporučavamo Footlogix sprej na bazi antimikotika klotrimazola kojeg je poželjno nanositi ujutro i navečer na zahvaćene nokte