Najbolji tretmani za hiperpigmentacijske mrlje

Hiperpigmentacijske mrlje koje su nastale od sunca često se nazivaju i solarna lentiga ili “staračke mrlje”. Također neke druge vrste pigmentacija poput melazme mogu nastati uslijed izlaganja suncu ili se naglasiti. Pigmentacije koje su smještene epidermalno (u površnom sloju kože) lakše su za tretiranje nego pigmentacije smještene dublje u dermisu. Postoji nekoliko načina kako se možete riješiti ili barem smanjiti vidljivost tih mrlja. Evo nekoliko metoda:

Korištenje zaštite od sunca: Prvo i najvažnije, spriječite daljnje oštećenje kože izlaganjem suncu. Redovito koristite široki spektar zaštite od sunca s visokim SPF-om kako biste spriječili daljnje tamnjenje mrlja.

Laserska terapija: Laserska terapija može ciljano ciljati hiperpigmentacijske mrlje i razbiti višak pigmenta i zlatni je standard za uklanjanje pigmentacija te najpreciznija metoda .U tom pogledu izdvajamo dva lasera: Nd Yag laser i CO2 frakcijski laser.

Kemijski piling: Kemijski pilinzi glikolne , mliječne i triklorocetene kiseline se često koriste za uklanjanje mrtvih stanica kože i poboljšanje izgleda hiperpigmentacijskih mrlja.

Plasmage uređaj koji radi na principu plazma energije uspješno uklanjanja epidermalne pigmentacije poput solarnih lentiga (sunčanih mrlja). Radi na principu isparavanja površnog pigmenta čime se on briše poput gumice.

Apocalypsis terapija je SkinBooster, kombinacija fitopilinga sa 20%-tnim voćnim kiselinama koji sinergistički djeluju kao srednje duboki kemijski piling. Po tretmanu koža se intenzivno ljušti do 5 dana radi čega ima izvrsne efekte na posvjetljivanje i uklanjanje postupalnih hiperpigmentacija, melazmi i sunčanih pjega.

Dermapen mezoterapija tretman je u kojem se aparativno primjenjuju rotirajuće iglice koje ulaze vertikalno pod kožu u kombinaciji s mezoterapijskim koktelom. Iglice stvaraju oštećenja na koži što ona prepoznaje kao traumu, a za rezultat ima stvaranje novog kolagena, obnovu kože i ujednačavanje tona. U mezoterapijskom koktelu najčešće se primjenjuju aktivne tvari koje sprječavaju formiranje novih hiperpigmentacija.

Topikalni tretmani: Postoje mnoge kreme, losioni i serumi koji sadrže sastojke koji mogu pomoći u izbjeljivanju hiperpigmentacijskih mrlja. Neke od ključnih tvari koje trebate potražiti u proizvodima su hidrokinon ,vitamin C, niacinamid, AHA i BHA kiseline:, rumex i arbutin. Važno se držati dobre rutine u njezi kože kako bi se sprječila pojava novih pigmentacija.


Prije nego što se započne bilo koji tretman, preporučuje se konzultacija s dermatologom kako biste odabrali najbolji pristup za vašu kožu. Ovisno o težini hiperpigmentacije, tretman može trajati nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci treba biti strpljiv i dosljedni u primjeni odabranih metoda.