Kako se riješiti gljivica na noktima?

Zdrav izgled noktiju odraz je njege i higijene noktiju. Onihomikoza, kako se stručno naziva gljivično oboljenje nokta, najčešća je bolest nokta koja pogađa gotovo 10% opće populacije. Češća je kod osoba starijih od 60 godina, ali se može pojaviti i kod mlađe populacije. Uzrokovana je lošijom krvnom opskrbom nokta, traumom, vlaženjem nokta, šećernom bolesti, nošenjem neudobne obuće, sistemskom
bolesti. Gljivična infekcija češće zahvaća nokte stopala, a najčešće je pogođen palčani nokat. Bolest najčešće počinje na slobodnom rubu nokta koji postaje bjelkasto ili žućkasto izmijenjen . Karakteristično je da je gljivično promijenjen nokat žut, lomljiv, zadebljan, mrvičast, često ne raste i uzrokuje stvaranje neugodnog mirisa iz ležišta nokta. Efikasno rješenje je lasersko uklanjanje gljivica, koje je puno
učinkovitije nego korištenje antifugalnih lakova. Za razliku od djelomične učinkovitosti i raznih nuspojava lijekova primijenjenih na usta radi eradikacije gljivica, laserski tretman je terapija izbora za uništavanje gljivica na noktima.

Djelovanje lasera
Lasersko uklanjanje gljivica djeluje na način da niska gustoća energije određene valne duljine toplinski postiže zagrijavanje tkiva nokta preko 42 stupnja. Kada tkivo više ne podnosi zagrijavanje, proteini u noktu se zgrušaju. Sljedeće se postiže da voda unutar nokta naglo ispari. Time se postiže fragmentacija i uništavanje gljivica. U radu koristimo Nd Yag laser koji je prva terapija izbora među laserskim tretmanima.

Kako izgleda tretman?
Važno je da je nokat prije tretmana čist, da se uklone lakovi i kreme kako bi se laser mogao nesmetano raditi. Za vrijeme trajanja tretmana osjeća se zagrijavanje i lagano peckanje dok se ne postigne kritično zagrijavanje ploče nokta. Tretman je brz i traje svega nekoliko minuta po noktu. Nakon završetka tretmana ne osjećaju se nikakve senzacije pa se pacijenti mogu odmah vratiti svojim obavezama. Preporuka je da se na nokte dva puta dnevno stavlja Footlogix sprej baziran na klotrimazolu, antifugalnom sastojku koji se u formulaciji spreja dobro apsorbira u ploču nokta.


Koliko tretmana je dovoljno?
Za potpun o uništenje gljivica potrebno je 5-10 tretmana ovisno o stanju nokta. Tretmani se ponavljaju s razmakom od 2 tjedna, a kasnije svaka 3 tjedna. Ishod, odnosno rezultat nije vidljiv odmah jer nokti sporo izrastaju stoga je nekada potrebno počekati nekoliko mjeseci od završetka kure tretmana. Ipak, većina primjeti razliku i rast zdravog nokta već nakon 3-4 tretmana.