Ulverin Rf microneedling – pametna briga o koži

Radiofrekvencijski microneedling ili RF microneedling je dermatološki postupak koji učinkovito korigira različite kožne probleme. Tehnika kombinira učinak zagrijavanja tkiva radiofrekvencije sa sposobnošću induciranja kolagena mikroiglicama. Ovaj tretman sve više postaje popularna alternativa laserskom obnavljanju kože, ali pacijenti često imaju mnogo pitanja o njemu prije nego što rezerviraju termin.

Što je radiofrekvencijski microneedling i kako radi?

Tijekom RF microneedlinga vrhovi igala emitiraju radiofrekventne valove koji zagrijavaju duboke slojeve kože. Radiovalovi su vrsta energetskih valova povezanih sa svjetlom i laserima. Međutim, umjesto djelolovanja na kromoforore kao kod lasera radiofrekventni valovi zagrijavaju tkiva stvarajući električnu struju.
Toplina iz igala nabijenih radiofrekvencijom uništava abnormalno formirane kolagenske niti — mehanizam koji omekšava ožiljke. Radiovalovi također izazivaju upalu i pojačavaju proizvodnju kolagena. Ova djelovanja u kombinaciji smanjuju izraženost ožiljaka i čine kožu glatkom i čvršćom.
RF microneedling tretman također može riješiti celulit ako se koriste duže igle. Zagrijane igle stvaraju male zone oštećenja u potkožnom masnom tkivu, uzrokujući skupljanje i remodeliranje ovog dubokog sloja kožnog tkiva.
Toplina proizvedena tijekom RF mikroiglica utječe samo na duboke slojeve tkiva. Stanice koje sadrže pigment u površinskim slojevima kože zvane “melanociti” su pošteđene. RF microneedling ne uzrokuje postinflamatornu hiperpigmentaciju (PIH) zbog svog djelovanja koje štedi melanocite, što je prednost u odnosu na lasersko resurfacing.

Koja se stanja tretiraju radiofrekvencijskim mikroiglicama?

Sljedeće su indikacije za RF microneedling:
-Pomlađivanje kože
-Ožiljci od akni
-Neupalne akne
-Melazma i drugi problemi pigmentacije kože
-Stanjivanje kose
-Oblikovanje tijela
-Strije

Kandidati za pomlađivanje kože pomoću RF microneedlinga uključuju mlađe pacijente s blagim do umjerenim znakovima starenja kože ili finim borama. 

Koje su prednosti RF Microneedlinga?

U usporedbi s drugim tretmanima pomlađivanja kože, RF microneedling ima sljedeće prednosti:
-Prikladnost za svaki tip kože
-Sposobnost dosezanja potkožnog sloja kože
-Kraće vrijeme oporavka od tretmana CO2 laserom
-Dulje trajanje učinaka od injekcije botulinum toksina
-Bolje podnošljive nuspojave
Studije pokazuju da su kozmetički učinci RF microneedlinga usporedivi s laserskim resurfacingom u liječenju ožiljaka od akni i blagih do umjerenih znakova starenja kože. Tretman također poboljšava hidrataciju kože, teksturu, volumen i sadržaj kolagena.

Što možete očekivati ​​nakon postupka RF microneedlinga?

Proces oporavka od RF mikcroneedlinga nije nimalo težak ako se postupak pravilno izvede i pacijent se strogo pridržava uputa o njezi prije i nakon tretmana. U nastavku objašnjavam što možete očekivati ​​nakon tretmana. 

Koji je vremenski raspored promjena na koži nakon RF mikroiglica?

Tretirano područje će biti osjetljivo prvih nekoliko dana nakon tretmana. Većina pacijenata primjećuje blagu do umjerenu bol, crvenilo i oteklinu koji spontano nestaju. Za nekoliko dana, tretirano mjesto može se ljuštiti, biti suho i svrbiti. U tom trenutku započinje oporavak kože.

Do drugog tjedna površinski sloj kože potpuno se regenerira, a primijetit ćete značajno poboljšanje razine hidratacije i tonusa kože. U početku je proizvodnja kolagena spora, ali će se ubrzati, a na kraju će dosegnuti vrhunac u trećem ili četvrtom mjesecu nakon tretmana.

Tekstura i izgled kože nastavit će se poboljšavati nekoliko mjeseci do godinu dana zbog kontinuiranog jačanja i remodeliranja kolagena. Višestruki tretmani u razmaku od nekoliko tjedana pomažu ubrzati transformaciju kože. Možete smanjiti učestalost tretmana nakon postizanja željenih rezultata.

Koliko je vremena potrebno da radiofrekvencija pokaže rezultate?

Rezultate možete vidjeti već u drugom tjednu kada završi aktivno razdoblje zacjeljivanja i kada se površina kože potpuno obnovi. No, volumizirajući učinak kolagena svoj će maksimum postići tek u trećem ili četvrtom mjesecu. Poboljšanje ožiljaka od akni i zatezanje kože nastavit će se i do godinu dana uz nastavak pregradnje kolagena.

Koliko RF microneedling tretmana  je potrebno?

Broj tretmana RF microneedlinga ovisi o težini kožnog problema i pacijentovom odgovoru. Neki pojedinci vide veliko poboljšanje nakon samo 1-3 tretmana, dok je drugima potrebno više. Sesije se održavaju svaka 2-4 tjedna dok se ne postigne željeni rezultat. Nakon toga, tretmani održavanja mogu se zakazati svakih 6-12 mjeseci.

RF microneedling je kozmetički postupak koji kombinira tradicionalni microneedling s primjenom radiofrekvencije. Kozmetički rezultati tretmana slični su laserskom resurfacingu, ali ima prednosti kraćeg vremena mirovanja i lakšeg režima naknadne njege. Iako radiofrekvencija pojačava učinke microneedlinga na kožu, ona također predstavlja jedinstvene rizike koji zahtijevaju stručno rukovanje.

Postupak je općenito siguran za sve tipove kože i daje izvrsne kozmetičke rezultate ako se pravilno izvede. Komplikacije obično nastaju kada neobučene osobe provode RF microneedling. Povjeravanje Vašeg tretmana obučenom stručnjaku osigurava da ćete maksimalno iskoristiti njegove prednosti i ne osjetiti niti jednu od njegovih nedostataka.